Το σχέδιο του Νικολά Σαρκοζί για επιβολή φόρου επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών θα είναι ο κύριο θέμα των συνομιλιών με την καγκελάριο της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ κατά το γεύμα εργασίας του γαλλο-γερμανικού διδύμου σήμερα το Βερολίνο, καθώς το Παρίσι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να προχωρήσει μόνο στην επιβολή του.
Ο Νικολά Σαρκοζί αιφνιδίασε τους ευρωπαίους εταίρους του, αρχής γενομένης από τη Γερμανία, δηλώνοντας ότι η Γαλλία δεν θα περιμένει τη διαμόρφωση συναίνεσης για την εφαρμογή του φόρου αυτού στη Γαλλία. Ωστόσο, δεν προσδιόρισε χρονικά την εφαρμογή του.
Ο χρηματοπιστωτικός κόσμος της Γαλλίας διατύπωσε την κατηγορηματική του αντίθεση προς την πρόταση του προέδρου της χώρας, ο οποίος, τέσσερις μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές, εισέρχεται σε μία δύσκολη προεκλογική περίοδο, έχοντας απέναντί του επτά στους δέκα Γάλλους να κρίνουν αρνητικά την προεδρική του θητεία και εναντίον του τις προβλέψεις των δημοσκοπήσεων.
Η ανακοίνωση του Νικολά Σαρκοζί αιφνιδίασε την καγκελάριο Μέρκελ, που ήθελε να διατηρήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων στο θέμα της εισαγωγής ενός φόρου επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση, με στόχο την αποτροπή της κερδοσκοπίας και την εισροή χρήματος.
Το Βερολίνο περιορίσθηκε να δηλώσει ξερά ότι η θέση της γερμανικής κυβέρνησης παραμένει αμετάβλητη. «Ο στόχος είναι να επιτύχουμε την επιβολή ενός φόρου επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών στην Ευρωπαϊκή Ενωση», δήλωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπενθύμισε από την πλευρά της ότι μία συγκροτημένη κοινή προσέγγιση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών είναι αναγκαία για να υπάρξουν αποτελέσματα, ενώ ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Μόντι δήλωσε ότι είναι αναγκαίο οι ευρωπαϊκές χώρες να μην προχωρήσουν μεμονωμένα στην επιβολή αυτού του φόρου.
Από το Λονδίνο, ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον επανέλαβε την αντίθεσή του στην επιβολή ενός φόρου Τόμπιν, εάν αυτό δεν αποφασισθεί σε παγκόσμιο επίπεδο.
Στο Παρίσι, η ένωση Paris Europlace, η οποία αντιπροσωπεύει τους παράγοντες των γαλλικών χρηματοοικονομικών συναλλαγών εξέφρασε την κατηγορηματική της αντίθεση στην προεδρική πρωτοβουλία, τονίζοντας ότι εάν ένας νόμος επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών εφαρμοζόταν μόνο στη Γαλλία θα έπληττε τη γαλλική οικονομία.
Στην ανακοίνωση της ένωσης τονίζεται ότι ένας «φόρος Τόμπιν» στη Γαλλία δεν θα έπληττε μόνο τις κερδοσκοπικές συναλλαγές, αλλά και τις συναλλαγές που πραγματοποιούνται από ιδιώτες επενδυτές, επιχειρήσεις και θεσμικούς επενδυτές.