Παρά τη μείωση των επιτοκίων, οι τιμές των σπιτιών στην Αυστραλία παραμένουν σε πτωτική πορεία: κατέγραψαν φέτος μείωση κατά 4% και σύμφωνα με τις προβλέψεις η πτώση θα συνεχιστεί. Παράλληλα έχει δημιουργηθεί μια νέα, πολύ ανησυχητική πραγματικότητα καθώς περισσότεροι από 60.000 ιδιοκτήτες σπιτιών έχουν στεγαστικά δάνεια τα οποία υπερβαίνουν την αξία των σπιτιών τους.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εμπειρογνωμόνων η κατάσταση αυτή ενδέχεται να επιδεινωθεί το 2012 εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

Σε σύγκριση με άλλες χώρες η Αυστραλία είναι σε πολύ καλύτερη οικονομική κατάσταση, ενώ με την πτώση των επιτοκίων έχει μειωθεί και ο αριθμός των καθυστερημένων δόσεων για την εξόφληση στεγαστικών δανείων.

Εν τω μεταξύ η διαθεσιμότητα σπιτιών σ’ όλη την Αυστραλία, παρά τις πτώσεις των τιμών, εξακολουθεί να παρουσιάζει προβλήματα και οι προβλέψεις είναι ότι θα επιδεινωθεί. Το 2010 υπήρχε έλλειψη 187.000 σπιτιών και το οικονομικό έτος 2011 εκτιμάται ότι θα έχει φτάσει τις 215.000.

Το γεγονός οφείλεται στο ότι δεν χτίζονται αρκετές κατοικίες, ούτε στον ιδιωτικό αλλά ούτε και στον δημόσιο τομέα, πήρε δε, εμφανώς μεγαλύτερες διαστάσεις από το 2005 και μετά όταν οι ρυθμοί αύξησης του πληθυσμού άρχισαν να υπερβαίνουν αισθητά τους ρυθμούς ανοικοδόμησης.

Ο νέος υπουργός Στέγασης, Ρόμπερτ ΜακΛέλαντ, παραδέχεται ότι θα πρέπει να δοθούν κίνητρα για την ενίσχυση της οικοδομής. Ο ίδιος δηλώνει ότι η κυβέρνηση έχει επενδύσει 450 εκατ. δολάρια προς αυτή την κατεύθυνση και προσφέρει πάνω από 1,2 δισ. δολάρια στις πολιτειακές κυβερνήσεις, ως μέρος της συμφωνίας που έχει συνάψει μαζί τους. Εντούτοις ομολογεί ότι αυτό δεν αρκεί. «Γεγονός παραμένει ότι πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο παράγοντας της ραγδαίας αύξησης του πληθυσμού που καθιστά τη ζήτηση μεγαλύτερη από την προσφορά. Η πρόκληση είναι να επιτύχουμε ώστε η προσφορά να είναι ανάλογη με τις ανάγκες του αυξανόμενου πληθυσμού», κατέληξε ο κ. ΜακΛέλαντ.