Η Γαλλία είναι η πλέον απαισιόδοξη χώρα του κόσμου σε σχέση με την οικονομία, σύμφωνα με παγκόσμια έρευνα που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Η έρευνα με τίτλο «End of Year» της Gallup International σε 51 χώρες δείχνει ότι η Γαλλία έρχεται στην πρώτη θέση ως η πλέον απαισιόδοξη για την οικονομική κατάσταση χώρα και ακολουθούν η Ιρλανδία και η Αυστρία. Μάλιστα η Γαλλία κατέγραψε το χειρότερο ποσοστό της από το 1978.

Ανάμεσα στις 51 χώρες η Νιγηρία είναι η πιο αισιόδοξη σχετικά με την οικονομική ευημερία και ακολουθούν το Βιετνάμ και η Γκάνα.

«Ακόμα και το 1978, μετά την δεύτερη πετρελαϊκή κρίση που έθεσε σε αμφισβήτηση όλο το οικονομικό σύστημα, οι Γάλλοι δεν είχαν φανεί ποτέ τόσο απαισιόδοξοι. Η Ευρώπη δείχνει απελπισμένη και ακολουθεί η Βόρεια Αμερική. Ο υπόλοιπος κόσμος παραμένει κυρίως αισιόδοξος», επισημαίνεται στην δημοσκόπηση.

Οι προεδρικές εκλογές του Απριλίου και η κρίση στην ευρωζώνη κάνουν τους γάλλους ψηφοφόρους όλο και πιο απαισιόδοξους. Βασικές ανησυχίες τους είναι η άνοδος του ποσοστού ανεργίας και κατά συνέπεια η μείωση της αγοραστικής δυνατότητας και η διατήρηση του ισχυρού κοινωνικού συστήματος της χώρας.

«Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο ακολούθησε η ανοικοδόμηση και η χώρα μας ήταν από τις πρωτοπόρους στην Ευρώπη. Σήμερα το γαλλικό μοντέλο του “κράτους-σωτήρα” θεωρείται βασικά ξεπερασμένο. Για πιο πράγμα θα είναι οι Γάλλοι περήφανοι αύριο;», αναφέρεται χαρακτηριστικά στα συμπεράσματα της έρευνας.

Η δημοσκόπηση έγινε σε σύνολο 500-2.700 ανθρώπων μέσω διαδικτύου ή με προσωπικές συνεντεύξεις από τις 26 Οκτωβρίου ως τις 13 Δεκεμβρίου.

Στη Γαλλία η έρευνα διεξήχθη από την BVA, το διάστημα 2 ως 4 Δεκεμβρίου.