Το ελληνικό δράμα έκανε μία στάση για ένα… διάλειμμα σημειώνει η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs, σε νέα της έκθεση όπου αναφέρεται και στην ελληνική οικονομία, εκτιμώντας παράλληλα πως είναι σχεδόν απίθανη η άμεση ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.
Όπως επισημαίνεται, στις 15 Ιουνίου υπήρξε συμφωνία μεταξύ του ΔΝΤ, της Ελλάδας και των ευρωπαϊκών Θεσμών η οποία οδηγεί στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και στην εκταμίευση της επόμενης δόσης του προγράμματος. Οι διαπραγματεύσεις, αναφέρεται χαρακτηριστικά, κατέληξαν σε μία υποχώρηση των εντάσεων και όχι σε επίλυση του ελληνικού ζητήματος.
Η συμφωνία, σύμφωνα με τη Goldman Sachs, καθιερώνει την άνοιξη του 2018 ως την επόμενη σημαντική πράξη στο ελληνικό δράμα του χρέους, όταν οι θεσμοί θα διαπραγματευθούν τα ακριβή μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που θα χορηγηθούν στην Ελλάδα, ενδεχομένως παράλληλα με ένα τέταρτο πρόγραμμα μακροοικονομικής προσαρμογής και συνοδευτικά μέτρα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Εν τω μεταξύ, η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο QE της ΕΚΤ γίνεται όλο και πιο απίθανη. Τον πεπειραμένο Μάιο, ο Benoit Coeuré δήλωσε ότι «είναι απαραίτητη η σαφήνεια σχετικά με τα μέτρα για το χρέος ως προϋπόθεση για να γίνουν τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου επιλέξιμα από την ΕΚΤ». Αν ληφθεί κυριολεκτικά, αυτό σημαίνει τώρα ότι η ΕΚΤ θα εξετάσει το ενδεχόμενο να συμπεριλάβει την Ελλάδα στο QE στα μέσα του 2018.
Ο Coeuré εκτίμησε επίσης ότι η ανεξάρτητη Ανάλυση Βιωσιμότητας του Χρέους (DSA) από την ΕΚΤ θα μπορούσε να φθάσει σε παρόμοια συμπεράσματα με αυτήν του ΔΝΤ σε σχέση με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, γεγονός το οποίο θα μπορούσε να αποκλείσει οριστικά την Ελλάδα από το QE.