Ο στόχος για έλλειμμα της τάξης του 2,8% του ΑΕΠ στην Κύπρο θεωρείται εφικτός μόνο με την άμεση και πλήρη υλοποίηση του συνόλου των μέτρων, όπως καθορίζονται στον προϋπολογισμό καθώς επίσης και των συμπληρωματικών μέτρων τα οποία εγκρίθηκαν από τη Βουλή, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου.
Στο Οικονομικό Δελτίο Δεκεμβρίου του 2011, που δημοσιοποίησε η ΚΤΚ αναφέρεται ότι «ο αποκλεισμός της Κύπρου από τις διεθνείς αγορές χρηματοδότησης εδώ και έξι μήνες, και η πολύ συγκεκριμένη πρόσφατη προειδοποίηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για λήψη μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης, καθώς επίσης μέτρων διαρθρωτικού χαρακτήρα δεν αφήνει κανένα περιθώριο για περαιτέρω καθυστέρηση στην υλοποίηση των όσων έχουν ψηφιστεί».
Σύμφωνα με την ΚΤΚ η πιο ανησυχητική συνέπεια της δημοσιονομικής επιδείνωσης των τελευταίων χρόνων είναι η απώλεια της αξιοπιστίας της Κύπρου ως κράτους και ο αποκλεισμός της Κυβέρνησης από τις διεθνείς αγορές χρηματοδότησης από το Μάιο του 2011, με απότοκο τις αλλεπάλληλες υποβαθμίσεις της Δημοκρατίας και των τραπεζών της, αναφέρει η ΚΤΚ, σημειώνοντας ότι «η κατάσταση αυτή πρέπει να ανατραπεί άμεσα».
Η κυπριακή οικονομία παρουσιάζει, σημειώνεται, «σημάδια ύφεσης το δεύτερο εξάμηνο του 2011, με το τρίτο τρίμηνο του έτους να καταγράφει σημαντική υποχώρηση του ΑΕΠ, χωρίς προοπτικές για ουσιαστική ανάκαμψη σύντομα». Με βάση το κεντρικό σενάριο της ΚΤΚ, το κυπριακό ΑΕΠ προβλέπεται να αυξηθεί οριακά κατά 0,3% το 2011, ενώ το 2012 αναμένεται μηδενική μεγέθυνση ως αποτέλεσμα της συνέχισης του αρνητικού οικονομικού κλίματος.
«Οι προβλέψεις αυτές είναι σημαντικά αναθεωρημένες προς τα κάτω σε σύγκριση με τις αντίστοιχες προβλέψεις του Ιουνίου του 2011 λόγω της χειροτέρευσης του εγχώριου και διεθνούς οικονομικού περιβάλλοντος», αναφέρει η ΚΤΚ, η οποία σημειώνει ωστόσο ότι «το 2013 η εικόνα αναμένεται να είναι πιο θετική με το ΑΕΠ να καταγράφει ανάκαμψη φθάνοντας στο 1,3%».