Με «μία βάρκα που βουλιάζει» παρομοίασε την ευρωζώνη ο Ντομινίκ – Στρος Καν στη διάρκεια ενός οικονομικού φόρουμ στο Πεκίνο, από όπου επέλεξε να ξεκινήσει την επιστροφή του στο δημόσιο βίο.

Παράλληλα, αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για τα προσωπικά του. Ύστερα από επτά και πλέον μήνες αναστάτωσης της προσωπικής του ζωής, ο Στρος-Καν επέλεξε μια οικονομική διάσκεψη στην κινεζική πρωτεύουσα για να επανακάμψει ως ειδικός στην μακροοικονομία με την μεγάλη του εμπειρία στην ηγεσία του ΔΝΤ.

«Βλέπουμε τις ευρωπαϊκές χώρες να περνούν από το ένα σχέδιο διάσωσης στο άλλο, από τη μια σύνοδο κορυφής στην άλλη, πάντα χωρίς να παραδέχονται τις απώλειες, χωρίς να επιτρέπουν την ανάπτυξη και αποτυγχάνοντας να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη», τόνισε ο Στρος-Καν στην ομιλία του.

«Με την πρόσφατη θύελλα , η βάρκα φάνηκε ότι δεν μπορούσε πλέον ν΄αντέξει» τόνισε μιλώντας για την ευρωζώνη.

«Το γεγονός ότι το ευρώ είναι ακόμα στο μέσον του ποταμού και ότι η νομισματική ένωση δεν έχει υλοποιηθεί το καθιστά πολύ πολύ ευάλωτο και η βάρκα φαίνεται ότι είναι έτοιμη να βουλιάξει», πρόσθεσε.

«Δεν έχω πεισθεί ότι ο Νικολά Σαρκοζί και η Άγκελα Μέρκελ μπορούν να συνεννοηθούν και αυτός είναι πιθανώς ένας από τους λόγους για τους οποίους το ευρωπαϊκό σύστημα έχει προβλήματα που το εμποδίζουν να προχωρήσει», υποστήριξε.