Με ιδιαίτερη επιτυχία και πολύ μεγάλη συμμετοχή ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 22ου Συνεδρίου του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου «Η Ώρα της Ελληνικής Οικονομίας».
Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου, κ. Γιάννος Γραμματίδης, προλογίζοντας τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνη Σαμαρά, επεσήμανε: «ότι η δημοσιονομική υστέρηση της χώρας δε δείχνει να βελτιώνεται ούτε στο πεδίο της αύξησης των εσόδων, ούτε στο πεδίο της περιστολής των δαπανών. Παράλληλα, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις δεν προωθούνται και οι επιχειρούμενες δεν εφαρμόζονται, ενώ παραμένει πεισματικά αναξιοποίητη η δημόσια περιουσία, που είναι δεκτική ορθολογικότερης εκμετάλλευσης».
Ο κ. Αντώνης Σαμαράς, τόνισε στην ομιλία του: «Η κυβέρνηση αυτή είναι προσωρινή και μεταβατική, για να μη χρεοκοπήσει η χώρα. Για να ολοκληρωθεί το «κούρεμα» του παλαιού ιδιωτικού χρέους και να αποκατασταθεί η βιωσιμότητα του συνολικού χρέους μας. Όλα αυτά θα κριθούν στους επόμενους δύο μήνες. Και τέλος! Συμφωνία μακροχρόνιας διακυβέρνησης μεταξύ των κομμάτων δεν υπήρξε.
Νωρίτερα, ο κ. Γιάννης Μανιάτης, Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, είχε δηλώσει: «Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του ΙΓΜΕ, τα συνολικά μεταλλευτικά αποθέματα του υπεδάφους της χώρας είναι τρέχουσας αξίας 28 δις Ευρώ περίπου». Και συμπλήρωσε: «Είναι απόλυτα ρεαλιστικό το σενάριο κάλυψης ποσοστού 20 – 30% των ενεργειακών αναγκών της χώρας για τα επόμενα 30 χρόνια, με ότι αυτό συνεπάγεται σε μείωση δαπανών αγοράς αργού πετρελαίου, έσοδα του δημοσίου, αύξηση θέσεων εργασίας και τεχνογνωσία. Αρκεί να λάβουμε υπόψη μας ότι η Ελλάδα δίνει κάθε χρόνο για εισαγωγές κάθε είδους πετρελαιοειδών γύρω στα 10 έως 12 δισ. ευρώ».
«Από το 2008 έως και το 2011 έχουμε μία μείωση του ΑΕΠ της χώρας, που ξεπερνάει τις 15 μονάδες. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι. Δεν μπορούμε να βάζουμε άλλα φορολογικά μέτρα στον ελληνικό λαό. Αν ήταν άλλος λαός, άλλοι πολίτες, άλλη κοινωνία, στις δυτικοευρωπαϊκές κυρίως κοινωνίες, θα είχε γίνει επανάσταση και έκρηξη» τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Ενώ μεταξύ άλλων είπε: «Οφείλουμε να υπερβούμε τις ιδεοληψίες, τις αντιλήψεις που οδήγησαν τα πράγματα εδώ».
«Ονομαστά ξενοδοχεία της Αθήνας πιθανόν να κλείσουν» μέσα στον επόμενο χρόνο, σημείωσε ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Γ. Καμίνης αναφερόμενος στη δεινή θέση του τουρισμού της πρωτεύουσας από την υποβάθμιση του κέντρου και τα επεισόδια. Η κρίση έχει κάνει την Αθήνα φθηνότερη, «αλλά η απωθητική εικόνα έχει αντίθετο αποτέλεσμα», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι η πόλη «γνωρίζει φαινόμενα ερήμωσης και γκετοποίησης».