«Όλοι πρέπει να κάνουν θυσίες» ήταν το μήνυμα που απηύθυνε ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο προς τους Ιταλούς, τονίζοντας ότι «η Ιταλία πρέπει να αντιμετωπίσει τους μεγάλους κινδύνους που απειλούν την οικονομία της. Χρειάζονται θυσίες από μέρους όλων των πολιτών -και των λιγότερο εύπορων- ώστε να γίνουν οι αναγκαίες επιλογές και να προστατευθεί η ανάπτυξη».
Εντωμεταξύ σήμερα η βουλή της Ρώμης, πρόκειται να δώσει το «πράσινο φως» στη δέσμη μέτρων ύψους είκοσι δισεκατομμυρίων ευρώ της κυβέρνησης του Μάριο Μόντι. Τα μόνα κόμματα που αναμένεται να καταψηφίσουν τα μέτρα είναι η Λέγκα του Βορρά και η κεντροαριστερή «Ιταλία των Αξιών», του πρώην εισαγγελέα Αντόνιο Ντι Πιέτρο. Ο Ιταλός πρωθυπουργός τόνισε, μεταξύ των άλλων, ότι «παρά το ότι δεν συμπαθεί τις θυσίες, η εναλλακτική αποτελείται από μια οδό με σαφώς μεγαλύτερες θυσίες, όπως αντιλαμβάνονται, πλέον, όλοι».
Σε ότι αφορά το περιεχόμενο των μέτρων, εξασφαλίστηκε τελικά η σύνδεση των συντάξεων μέχρι 1.400 ευρώ με την ετήσια άνοδο του πληθωρισμού, η βαθμιαία εφαρμογή του φόρου πρώτης κατοικίας (θα ισχύσει φοροαπαλλαγή πενήντα ευρώ για κάθε παιδί) και έκτακτη εισφορά του 15% για τις συντάξεις που ξεπερνούν τις διακόσιες χιλιάδες ευρώ ετησίως.
Ο Μάριο Μόντι, δεν κατάφερε, όμως, να εντάξει, στα οριστικά μέτρα προς ψήφιση, την απελευθέρωση που αφορά τα ταξί και τα φαρμακεία, όπως και τον επανακαθορισμό κύριων κανόνων που σχετίζονται με την πρόσβαση στα «κλειστά επαγγέλματα».
«Θα ακολουθήσουμε το δρόμο μας, είμαι αποφασισμένος να ξεπεράσω τις αντιστάσεις που συναντήσαμε στον συγκεκριμένο τομέα», δήλωσε ο Μόντι, ενώ, στενοί του συνεργάτες, άφησαν να διαρρεύσει ότι πρόκειται να κατατεθεί νέο ειδικό σχέδιο νόμου, το οποίο θα προωθηθεί προς ψήφιση μέσα στον Ιανουάριο.
Τα ιταλικά συνδικάτα, πάντως, απορρίπτουν τα μέτρα της κυβέρνησης, διότι συνεχίζουν να θεωρούν ότι δεν χαρακτηρίζονται από πνεύμα κοινωνικής δικαιοσύνης. Η γραμματέας του συνδικάτου Cgil Σουζάννα Καμούσσο έκανε γνωστό ότι μέχρι τα Χριστούγεννα, θα υπάρξει μια νέα μαζική κινητοποίηση, που δεν θα έχει, όμως, την μορφή απεργίας.
Υπενθυμίζεται ότι για τις 19 του μηνός, οι τρεις μεγαλύτερες συνδικαλιστικές οργανώσεις της χώρας, Cgil, Cisl και Uil, έχουν προκηρύξει γενική απεργία όλων των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα.