Η πολιτική συμφωνία της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε., την προηγούμενη εβδομάδα, που στοχεύει στην υιοθέτηση αυστηρότερων δημοσιονομικών κανόνων και στην περαιτέρω σύγκλιση, δύσκολα θα μετατραπεί σε ένα στέρεο νομικό σύμφωνο, καθώς υπάρχουν πολλά νομικά προβλήματα που πρέπει να ξεπεραστούν πρώτα.

«Ανώτατοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν, την Τρίτη, ότι θα είναι δύσκολη η μετατροπή της πολιτικής συμφωνίας, της τελευταίας εβδομάδας ανάμεσα στα κράτη – μέλη της Ε.Ε., σε ένα σταθερό νομικό σύμφωνο, σηματοδοτώντας ένα νέο γύρο ανησυχιών σχετικά με την ανταπόκριση της περιοχής στην κρίση χρέους», αναφέρει η Wall Street Journal.

«Το γεγονός ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έβαλε βέτο σε μία ευρέως αποδεκτή συμφωνία της Ε.Ε., αναγκάζει τα κράτη – μέλη να υπογράψουν μία ξεχωριστή διακυβερνητική συμφωνία, κάτι που περιπλέκει την αποστολή της εφαρμογής νέων, αυστηρότερων, δημοσιονομικών κανόνων», δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι.

«Πρέπει να συνεχίσουμε την αξιολόγηση της απόφασης που συμφωνήθηκε. Είναι σαφές ότι η Σουηδία δεν θα εισέλθει σε αυτή τη συνεργασία με τους ίδιους όρους με αυτούς των μελών της Ευρωζώνης», δήλωσε ο Σουηδός υπουργός Οικονομικών, Άντερς Μποργκ.

«Η Σουηδία δεν χρησιμοποιεί το ευρώ, επομένως θα έχουμε έναν άλλο ρόλο. Δεν είναι απολύτως σαφές τι κατάσταση αντιμετωπίζουν χώρες όπως η Δανία, η Πολωνία, και η Σουηδία, που δεν είναι μέλη του ευρώ», τόνισε ο κ. Μποργκ.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η Τσεχία. «Χρειάζεται να δούμε τα στοιχεία της συμφωνίας, πριν δεσμευτούμε με αυτήν», υπογράμμισε νωρίτερα ο Τσέχος πρωθυπουργός, Πετρ Νέκας. «Η Ευρωζώνη και οι ηγέτες της δεν μπορούν να θέτουν μία στενή ημερομηνία λήξης, μέχρι την οποία οι χώρες που δεν ανήκουν στη ζώνη του ευρώ θα πρέπει να πάρουν μία απόφαση για δύο τόσο σοβαρά θέματα», συμπλήρωσε.

Από τα παραπάνω βγαίνει το συμπέρασμα ότι, το βέτο του Ντέιβιντ Κάμερον, που απέτρεψε τη δυνατότητα ομοφωνίας, προκαλεί πονοκέφαλο στους ανώτερους αξιωματούχους της Ε.Ε., καθώς κωλυσιεργεί ακόμη περισσότερο την έγκριση, μέσω διακυβερνητικής διαδικασίας, για την βαθύτερη δημοσιονομική σύγκλιση.