Την αναδιάρθρωση του ιταλικού χρέους, ζητάει οι οικονομολόγος Ν. Ρουμπινί, υπογραμμίζοντας ότι έτσι θα αποφευχθεί η άτακτη χρεοκοπία.
Σε άρθρο του στους Financial Times, επισημαίνει ότι με το δημόσιο χρέος στο 120% του ΑΕΠ, τα επιτόκια να αυξάνονται και την ανάπτυξη να είναι μηδενική, η Ρώμη θα χρειαστεί πρωτογενές πλεόνασμα 5% του ΑΕΠ για να πετύχει σταθεροποίηση.
Όπως αναφέρει, «σύντομα τα πραγματικά επιτόκια θα είναι υψηλότερα και η ανάπτυξη αρνητική, ενώ τα μέτρα λιτότητας θα μετατρέψουν την ύφεση σε κατάθλιψη».
Στο άρθρο του λέει ότι η νέα κυβέρνηση είναι πολύ πιο αξιόπιστη από την προηγούμενη του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, όμως τα προβλήματα μένουν τα ίδια.
«Το χρέος δεν είναι βιώσιμο και η πολιτική για τη μείωσή του θα κάνει τα πράγματα χειρότερα», αναφέρει.
Όπως υποστηρίζει, χρειάζεται ένας «έσχατος δανειστής» για να δώσει λύση, ενώ προσθέτει ότι πρέπει άμεσα το χρέος της χώρας να μειωθεί στο 90% του ΑΕΠ, κάτι που προτείνει να γίνει με «κούρεμα» 25% και ανταλλαγή ομολόγων.
Τονίζει ακόμη ότι η επιβολή φόρου στην ακίνητη περιουσία, που προτείνεται, θα αποδώσει μετά από 10 χρόνια τα αναμενόμενα αποτελέσματα, ενώ θα μειώσει το διαθέσιμο εισόδημα και την κατανάλωση οδηγώντας σε ύφεση.