«Η νέα κυβέρνηση οφείλει να πει όλη την αλήθεια στον ελληνικό λαό και να εξηγήσει τι μας περιμένει πραγματικά». Αυτό επισημαίνει σε δήλωση του ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητήριου Ελλάδος, Πελοπίδας Καλλίρης, με αφορμή τη δημοσιοποίηση του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης για το τρίτο τρίμηνο της χρονιάς.

«Με δεδομένο ότι η ψυχολογία των καταναλωτών εξακολουθεί να βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση καταγράφοντας το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο, είναι απαραίτητο όσο ποτέ να αλλάξουμε το μείγμα της οικονομικής πολιτικής, αλλιώς και το 2012 θα μιλάμε για ύφεση σε επίπεδα εξίσου υψηλά με της φετινής χρονιάς. Αυξάνοντας τα λουκέτα με παράλληλη έκρηξη της ανεργίας», καταλήγει στη δήλωση του ο κ. Καλλίρης.

Νέο αρνητικό ρεκόρ για την καταναλωτική εμπιστοσύνη

Συνεχίζεται η ελεύθερη πτώση του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης που δημοσιεύει κάθε τρίμηνο το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος σε συνεργασία με το τμήμα στατιστικής του οικονομικού πανεπιστημίου Αθήνας.
Συγκεκριμένα το τρίτο τρίμηνο της χρονιάς ο δείκτης υποχώρησε κατά 29% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2010, καταγράφοντας το ένα ιστορικό χαμηλό μετά το άλλο (ενώ υποχώρησε και κατά 12% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2011).

Σε χαμηλά επίπεδα κινείται και ο δείκτης κόστος ζωής που δείχνει ότι οι Έλληνες καταναλωτές θεωρούν ότι η χώρα περνάει περίοδο πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης, σύμφωνα με την έρευνα. Ιδιαίτερα υψηλό είναι και το επίπεδο απαισιοδοξίας όσον αφορά στις προσδοκώμενες αλλαγές της προσωπικής οικονομικής κατάστασης των καταναλωτών, όπου καταγράφεται πτώση 225 του σχετικού δείκτη σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2011.

Αρνητικές είναι οι προβλέψεις των καταναλωτών και για την πορεία της ελληνικής οικονομίας την επόμενη χρονιά με το σχετικό δείκτη να μειώνεται κατά 40% σε σχέση με το περσινό τρίμηνο.

Επιδείνωση καταγράφεται και στη πρόβλεψη των καταναλωτών για την πορεία της ανεργίας, με βάση και την πορεία του σχετικού δείκτη.