Η δημιουργία ευρωομολόγων δεν είναι μια λύση η οποία θα επέλυνε την κρίση χρέους στην ευρωζώνη άμεσα, αλλά μπορεί να εξεταστεί υπό ορισμένες προϋποθέσεις, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπάι.
«Προτιμώ τον όρο κοινή έκδοση δημόσιου χρέους από αυτόν των ευρωομολόγων», δήλωσε ο Ρομπάι στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Μόντι.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει αύριο μελέτη για το κατά πόσον είναι εφικτή η δημιουργία των ευρωομολόγων, τα οποία αποτελούν έναν μηχανισμό κοινής έκδοσης ομολόγων των κρατών της ευρωζώνης και σύμφωνα με τους υποστηρικτές τους αποτελούν το μόνο βιώσιμο μέτρο για τη ρύθμιση της κρίσης χρέους.
Ο πρόεδρος της ΕΕ υπενθύμισε ότι το ζήτημα αυτό είναι “πολύ ευαίσθητο” για ορισμένα κράτη μέλη της ευρωζώνης. Η Γερμανία αντιτίθεται σε αυτό.
«Για να καταστεί αυτό εφικτό, θα πρέπει να γίνουν σεβαστές ορισμένες προϋποθέσεις σε δημοσιονομικούς όρους», σημείωσε ο Ρομπάι, «αλλά σε έκτακτες περιόδους, είναι απαραίτητο να αναζητηθούν επίσης λύσεις μεγάλης ευρύτητας».
Ερωτηθείς για το ίδιο θέμα, ο Μόντι, ο οποίος αναμένεται να συναντηθεί την Πέμπτη με την Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί σε μίνι σύνοδο στο Στρασβούργο, δήλωσε ότι δεν γνωρίζει αν κατά τη διάρκειά της θα θιγεί το θέμα αυτό, αλλά σημείωσε ότι αυτό δεν θα πρέπει να αποτελεί θέμα ταμπού.
Η καγκελάριος Μέρκελ δήλωσε ωστόσο σήμερα ότι η συζήτηση γύρω από τα ευρωομόλογα είναι πρόωρη και επανέλαβε την αντίθεσή της σε μια πιο προωθημένη παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).
«Αν πρέπει να την κάνουμε, η συζήτηση αυτή θα πρέπει να γίνει στο τέλος (μιας πιο προωθημένης διαδικασίας ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης), δεν πιστεύω ότι αυτή είναι καλή στιγμή για να την κάνουμε, εν μέσω της κρίσης, σα να πρόκειται για μια λύση στην κρίση, καθώς δεν είναι», δήλωσε κατά τη διάρκεια του συνεδρίου των Γερμανών εργοδοτών.
Όμως «δεν μπορεί να ζει κανένας με δανεικά», σημείωσε.
Η Μέρκελ επανέλαβε επίσης ότι απορρίπτει μια πιο προωθημένη παρέμβαση της ΕΚΤ. Το να γίνει η ΕΚΤ ο πιστωτής τελευταίας προσφυγής των χωρών της ευρωζώνης «δεν θα προχωρήσει σε καμία περίπτωση και σε κάθε περίπτωση δεν θα έχει διάρκεια», υπογράμμισε.
Τέλος η Γερμανίδα καγκελάριος σημείωσε ότι αν υπάρξει άλλη ύφεση, η Γερμανία θα εισαγάγει εκ νέου πλαφόν στους μισθούς… για τους εργαζόμενους που έχουν μειωθεί οι εβδομαδιαίες ώρες εργασίας τους.
Ωστόσο ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας Γενς Βάιντμαν δήλωσε ότι δεν αναμένει να ξαναπέσει σε ύφεση η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.