Τις προτάσεις της Κομισιόν για την έκδοση ευρωομολόγων αναμένεται να καταθέσει επισήμως την Τετάρτη ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Ο κ. Μπαρόζο αναμένεται να παρουσιάσει την «Πράσινη Βίβλο», όπου τα ευρωομόλογα αποκαλούνται «ομόλογα σταθερότητας» (stability bonds) σε μία προσπάθεια να καμφθούν οι έντονες αντιδράσεις του Βερολίνου που προς το παρόν εμφανίζεται να απορρίπτει κατηγορηματικά τέτοιου είδους πρωτοβουλίες.

Ωστόσο, η Κομισιόν θεωρεί ότι η αγορά ευρωομολόγων θα μπορούσε να είναι τόσο μεγάλη όσο αυτή των ομολόγων των Ηνωμένων Πολιτειών και φυσικά θα έλυνε τα προβλήματα χρηματοδότησης του κρατικού χρέους στην ευρωζώνη.

Μάλιστα, στην πρόταση της Κομισιόν, όπως περιγράφεται στην «πράσινη Βίβλο» προβλέπεται και η πλήρης αντικατάσταση των κρατικών ομολόγων από ευρωομόλογα, ενδεχόμενο που θα απαιτούσε ριζικές και χρονοβόρες διαδικασίες αλλαγής των ευρωπαϊκών Συνθηκών.

Η Επιτροπή έχει καταθέσει και μία ενδιάμεση λύση. Σύμφωνα με αυτή, ένα ποσοστό του εθνικού χρέους (π.χ. 60%) θα μπορεί να χρηματοδοτηθεί μέσω της έκδοσης ευρωομολόγων, αλλά από εκεί και πάνω τα ίδια τα κράτη θα πρέπει να εκδίδουν τα δικά τους ομόλογα.

Πάντως, οι εμπειρογνώμονες της Κομισιόν έχουν φροντίσει να συμπεριλάβουν στην πρότασή τους και ορισμένες προβλέψεις που θα ικανοποιήσουν τις γερμανικές θέσεις.

Η βασικότερη εξ’ αυτών είναι η ριζική ενίσχυση των αρμοδιοτήτων της Επιτροπής να επιτηρεί και ίσως να επιβάλει αλλαγές στην κατάρτιση των εθνικών προϋπολογισμών ώστε να διασφαλίζεται η δημοσιονομική πειθαρχία των 17 κρατών – μελών της ευρωζώνης.

Διαβάστε την πρόταση της Κομισιόν στα αγγλικά