Προβλήματα αντιμετωπίζει το σχέδιο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να πουλήσει 600 εταιρείες, αξίας περίπου 10 δισ. δολαρίων, οι οποίες είχαν κατασχεθεί μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει το Bloomberg υπάρχουν μεγάλες ανησυχίες για νομικές διαμάχες αναφορικά με την ιδιοκτησία.
Οι εταιρείες αποτελούν μέρος των 850 και πλέον επιχειρήσεων, οι οποίες κατασχέθηκαν πέρυσι από την κυβέρνηση και έχουν ενεργητικό που εκτιμάται συνολικά σε 13,2 δισ. δολάρια.
Όλες κατασχέθηκαν για την υποτιθέμενη στήριξή τους προς τον αυτοεξόριστο στην Πενσυλβάνια κληρικό Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος κατηγορήθηκε από τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι σχεδίασε το αποτυχημένο πραξικόπημα πέρυσι τον Ιούλιο.
Στις κατασχεμένες επιχειρήσεις περιλαμβάνονται τρεις εταιρείες πρώτων υλών του Τούρκου επιχειρηματία Ακίν Ιπέκ, όπως η εταιρεία εξόρυξης χρυσού Koza Altin Isletmeleri AS και η εταιρεία άνθρακα και παραγωγής ενέργειας Ipek Dogal Enerji Kaynaklari Arastirma ve Uretim AS. Οι άλλες εταιρείες της λίστας αφορούν σε διάφορους κλάδους, από αυτόν των κατασκευών και της ενέργειας έως της κατασκευής χαλιών. Τον περασμένο Δεκέμβριο επελέγησαν η Turkiye Sinai Kalkinma Bankasi AS ή TSKB, η Vera Varlik Yonetim AS και η Garanti Yatirim Menkul Kiymetler AS ως σύμβουλοι για την πώληση των κατασχεμένων επιχειρήσεων, αλλά το Ταμείο Ασφάλισης των Καταθέσεων δεν έχει συναντηθεί από τότε με αυτές, ανέφεραν οι πηγές.