Ευρύς κοινωνικός διάλογος για τα μισθολογικά του ιδιωτικού τομέα θα ξεκινήσει το προσεχές διάστημα, κάτι που αποτελεί και δέσμευση της κυβέρνησης απέναντι στην τρόικα.
Και ενώ, για την ώρα, ο κατώτατος μισθός στον ιδιωτικό τομέα φαίνεται ότι θα συνεχίσει να προστατεύεται από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση, την οποία αναγνωρίζει και η τρόικα, στο τραπέζι των συζητήσεων θα πέσει το θέμα της επέκτασης των επιχειρησιακών συμβάσεων που θα επιφέρει μεγάλες μισθολογικές απώλειες στους ιδιωτικούς υπαλλήλους. Και όλα αυτά σε μια περίοδο που ανεργία «καλπάζει» πάνω από το 18% με τάσεις να εκτοξευτεί σε ακόμα πιο υψηλά επίπεδα.
Η γενική γραμμή που θέλει να περάσει η τρόικα στη χώρα μας αποσκοπεί στην συμπίεση των μισθών στις επιχειρήσεις και το πάγωμα των όποιων αυξήσεων ή προνομίων συμφωνήθηκαν στα πλαίσια των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Οι εμπειρογνώμονες της τρόικας θεωρούν μάλιστα ότι η προβλεπόμενη αύξηση του 1,6% στην ΕΓΣΕΕ δεν φαίνεται να είναι ευθυγραμμισμένη με τις οικονομικές συνθήκες της χώρας και τους κινδύνους περαιτέρω αύξησης της ανεργίας στους ανειδίκευτους.
Οι εργοδοτικές οργανώσεις άλλωστε έχουν καταστήσει σαφές ότι είτε με ατομικές, είτε με επιχειρησιακές συμβάσεις θα επιδιώξουν να περιορίσουν το λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων. Ως εκ τούτου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα τεθεί το ζήτημα των μισθών, οι κατώτεροι μισθοί και οι ασφαλιστικές εισφορές.
Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων εκτιμούν ότι κάτω από την απειλή της ανεργίας οι μειώσεις μισθών θα είναι ακόμη μεγαλύτερες. Εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και της έκρηξης της ανεργίας οι μειώσεις μισθών για όσους δουλεύουν με ελαστική εργασία, δηλαδή με καθεστώς μερικής απασχόλησης και εκ περιτροπής εργασία πλησιάζουν το 40%. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα περίπου 320.000 εργαζόμενοι να πληρώνονται με μισθούς που είναι μικρότεροι και από τα 460 ευρώ του επιδόματος ανεργίας.