Τα πρώτα μέτρα της τεχνικής συμφωνίας άρχισαν να γράφουν τα επιτελεία των δανειστών με την κυβέρνηση, ενώ ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει το τέλος της λιτότητας, κινούμενος σε διαφορετική γραμμή από αρκετούς υπουργούς της κυβέρνησης.
Όπως προκύπτει από την πρώτη μέρα τον συναντήσεων το 2% του ΑΕΠ ορίστηκε το σημείο εκκίνησης για τις «διαθρωτικές κινήσεις», κατά τη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών, την Τρίτη.
Σύμφωνα με κυβερνητικό παράγοντα, το ποσοστό αυτό μπορεί να μειωθεί στη συνέχεια της διαπραγμάτευσης.
Σύμφωνα με τον συγκεκριμένο παράγοντα, «όποιος και εάν είναι ο αριθμός, ισχύει και για τα καλά και για τα κακά μέτρα».
Από ελληνικής πλευράς στη συνάντηση μετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου, Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, καθώς και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.
Βασικό ζήτημα παραμένει πώς θα καλυφθούν τα μέτρα 2% του ΑΕΠ. Ορισμένες πληροφορίες μιλούν για 1% από φόρους (δηλαδή το αφορολόγητο) και 1% από συντάξεις. Πρόκειται για ποσό 1,8 δισ. από κάθε πηγή, ωστόσο τίποτα δεν έχει κλείσει.
Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και σήμερα, με «σημείο εκκίνησης» τα μέτρα 2% του ΑΕΠ (περίπου 3,6 δισ. ευρώ), το ύψος δηλαδή που ο κύριος Τσακαλώτος παραδέχτηκε χθες μιλώντας στη Βουλή.
Με βάση και όσα ανέφεραν στη Βουλή οι κ.κ. Τσακαλώτος και Χουλιαράκης, το παζάρι γίνεται για μέτρα εξοικονόμησης 2% του ΑΕΠ που θα πρέπει να νομοθετηθούν από φέτος. Το τελικό ύψος των μέτρων εκτιμάται ότι μπορεί να περιοριστεί στο 1,7% του ΑΕΠ, δηλαδή λίγο χαμηλότερα από τα 3,2 δισ. ευρώ, εφόσον συνυπολογιστεί η υπεραπόδοση του 2016.
Το «μείγμα» των μέτρων θα περιλαμβάνει και θετικά μέτρα ελάφρυνσης. Οι αρμόδιοι υπουργοί μετρίασαν τις προσδοκίες, σε σχέση με τα σενάρια για μειώσεις ΕΝΦΙΑ και ΦΠΑ.
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, στην ομιλία του στη Βουλή, μίλησε επί της διαδικασίας η οποία θα ακολουθηθεί εφεξής, περιέγραψε τον εξής οδικό χάρτη:
Κατά την παραμονή των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα στο επόμενο δεκαήμερο θα επιδιωχθεί Staff Level Agreement, με ορόσημο τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 20 Μαρτίου. Η συμφωνία αυτή, κατά τον υπουργό, θα έχει προσωρινά χαρακτηριστικά, μέχρι να ξεκλειδώσουν οι παράμετροι των πλεονασμάτων και του χρέους.
Στη συνεδρίαση του Eurogroup, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναμένεται να πει ότι μετέχει προσωρινά σε αυτή τη συμφωνία, εφόσον ικανοποιούνται και οι υπόλοιπες παράμετροι που έχει θέσει, πέραν των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που απαιτεί από την ελληνική κυβέρνηση.
Η επίτευξη συμφωνίας με το οικονομικό επιτελείο είναι, πάντως, φαίνεται να είναι ακόμα μακριά, όπως έδειξε η απότομη και χωρίς δηλώσεις λήξη των χθεσινοβραδινών συζητήσεων στο ξενοδοχείο Χίλτον στις 10.00 το βράδυ, ενώ για εκείνην την ώρα είχε προγραμματιστεί να ξεκινά η συζήτηση για το καυτό θέμα των δημοσιονομικών μεγεθών.