Την πεποίθησή του ότι τα κράτη–μέλη της Ευρωζώνης θα πρέπει να κάνουν περισσότερα, σε ευρωπαϊκό επίπεδο και να εκχωρήσουν μερικές από τις ευθύνες τους, σχετικά με τις δημοσιονομικές πολιτικές και τη σύνταξη των προϋπολογισμών, στους Ευρωπαϊκούς θεσμούς, που εκείνοι θα βρουν διέξοδο στην κρίση χρέους, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Σε συνέντευξή του στο περιοδικό Focus, ο Β.Σόιμπλε επίσης εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Ιταλία θα μπορέσει να αντιμετωπίσει τα προβλήματά της, τα οποία προέκυψαν από την έλλειψη εμπιστοσύνης των Αγορών.

«Τα πραγματικά στοιχεία της οικονομίας δεν είναι τόσο άσχημα. Τα προβλήματα ωστόσο θα πρέπει να αντιμετωπιστούν…Μπορούν να επιλυθούν από την ίδια την Ιταλία. Αυτό που έχει να αντιμετωπίσει η Ιταλία, δεν συγκρίνεται με το βουνό, που πρέπει να ανέβει η Ελλάδα» δήλωσε ο Σόιμπλε.

Παρά το γεγονός ότι η Ευρώπη έχει τώρα μια νέα συμφωνία σταθερότητας και ανάπτυξης, που της επιτρέπει να παρεμβαίνει νωρίτερα, σε κρίσεις, ωστόσο τα κράτη – μέλη θα πρέπει να κάνουν περισσότερα, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, επέμεινε ο Σόιμπλε.

«Η πίεση της κρίσης, επιτρέπει να γίνονται πράγματα, που διαφορετικά δεν θα γίνονταν ποτέ… όσο μεγαλύτερη είναι η κρίση, τόσο μεγαλύτερη είναι η ανάγκη για αλλαγή», επεσήμανε.

Παράλληλα, ο Γερμανός υπουργός σημείωσε ότι «η αίσθηση ότι αυτές οι αλλαγές θα μας φέρουν πιο κοντά στο τέλος, με βοηθάει τις δύσκολες ώρες».