Για τη γερμανική αντιπολίτευση η επιστροφή στον δημόσιο διάλογο της φιλολογίας περί Grexit, που «εγκαινιάστηκε» και πάλι με τις δηλώσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε πρόσφατη τηλεοπτική εκπομπή, είναι απολύτως αντιπαραγωγική. Μιλώντας στη DW επισημαίνουν τους κινδύνους από την παράταση της αξιολόγησης και δικαιώνουν το ΔΝΤ για τη μη βιωσιμότητα του χρέους
Ο πρόεδρος των Πρασίνων Τζεμ Έζντεμιρ, μιλώντας στην ελληνική εκπομπή της Deutsche Welle, παρομοίασε τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών με κάποιον που ξυπνά και πάλι τα κακά πνεύματα του παρελθόντος. Ο τουρκικής καταγωγής πολιτικός υποστηρίζει ότι η παράταση των διαπραγματεύσεων θέτει σε κίνδυνο τη σταθερότητα στην Ελλάδα, δυσκολεύει τη διαδικασία, χωρίς κανείς να έχει συμφέρον από τη διαιώνιση του προβλήματος. «Θα πρέπει να στραφούμε προς τα εμπρός και να πούμε σε αυτούς που θέλουν να δουν κατεστραμμένη την Ευρώπη ότι είμαστε δυνατοί. Δεν αντιλαμβάνομαι τη συζήτηση. Είμαστε όλοι μαζί σε αυτό το πρότζεκτ του ευρώ, και είτε μαζί θα κερδίσουμε, είτε μαζί θα χάσουμε. Δεν βοηθά να προκαλούμε την κρίση».Ο Έζντεμιρ συμφωνεί με το ΔΝΤ ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο. Καλεί όλους εκείνους που διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους υπέρ της παραμονής του στο τρίτο πρόγραμμα, να αποδεχθούν και τις προβλέψεις του. «Θα πρέπει να διαμορφωθεί με τέτοιο τρόπο το χρέος, ώστε με ελάφρυνση να οδηγήσει την Ελλάδα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα στο να σταθεί στα πόδια της».
Και η Σάρα Βάγκενκνεχτ, επικεφαλής της ΚΟ του κόμματος Die Linke, δικαιώνει το ΔΝΤ στο σκέλος του χρέους, αν και του καταλογίζει συνυπευθυνότητα για την «υπερχρεωμένη» Ελλάδα. «Εμείς πάντα ζητούσαμε κούρεμα του χρέους» υπενθυμίζει σε δηλώσεις της στη DW. «Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει επίγνωση του τι προκαλεί όταν κάνει λόγο για Grexit. Μπορεί να συμφωνεί ή να διαφωνεί κανείς με το ευρώ, αλλά ο τρόπος με τον οποίο ο Σόιμπλε διαμορφώνει τη συζήτηση, οδηγεί σε πιέσεις, την Ελλάδα εκτός ευρώ, είναι ανεύθυνο».
Ο Όσκαρ Λαφοντέν, στέλεχος του κόμματος Die Linke, που κατεβαίνει και πάλι υποψήφιος στις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου, ως επικεφαλής του κόμματος στο κρατίδιο Ζάαρλαντ, υπογραμμίζει ότι δεν έχει βρεθεί μέχρι σήμερα βιώσιμη λύση για την Ελλάδα. «Όμως η δική μου άποψη είναι διαφορετική από ό,τι πρεσβεύει η πλειονότητα. Πιστεύω ότι η Ελλάδα θα πρέπει, όπως έκανε η Δανία, να επιστρέψει στο Ευρωπαϊκό Νομισματικό Σύστημα, εκεί θα είχε τη δυνατότητα μεγαλύτερων παρεμβάσεων στην οικονομία της παραμένοντας στο σύστημα του ευρώ».
Για τα κόμματα της κυβέρνησης συνασπισμού, η διαμάχη με το ΔΝΤ και η αναζωπύρωση της συζήτησης περί Grexit κάνει ακόμη πιο δύσκολη την προεκλογική εκστρατεία. Κληθείς από τη DW να σχολιάσει το σημείο αυτό ο Χορστ Ζεχόφερ, πρόεδρος της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης και πρωθυπουργός της Βαυαρίας, συνέστησε ψυχραιμία: «Θα κάνουμε αυτό που πρέπει και ας περιμένουμε τις εξελίξεις στην Ελλάδα. Δεν μπορεί να διέπεται η καθημερινότητά μας από φόβο. Είμαι αισιόδοξος».Αντίθετα ο χριστιανοδημοκράτης ευρωβουλευτής Έλμαρ Μπροκ, μέχρι πρότινος πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τάσσεται ανοιχτά υπέρ της συνέχισης άσκησης πιέσεων για να κλείσει η διαπραγμάτευση και να αποδεσμευτεί η επόμενη δόση. «Η συζήτηση περί Grexit γίνεται για να μην έχουμε το ίδιο θέατρο τον Ιούνιο, καλύτερα να λύσουμε το πρόβλημα τώρα, θα βοηθούσε σε όλες τις προεκλογικές εκστρατείες» υποστηρίζει και επιμένει ότι η παραμονή του ΔΝΤ είναι «ειλημμένη απόφαση της γερμανικής βουλής αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο».
Τέλος, και ο Βόλφγκανγκ Ίσίνγκερ, επικεφαλής της Διάσκεψης του Μονάχου και έμπειρος Γερμανός διπλωμάτης, το περιέγραψε πολύ εύστοχα. Παρουσιάζοντας στους δημοσιογράφους -τις προάλλες στο Βερολίνο- την ιδιαίτερη προβληματική, λόγω Τραμπ, των εργασιών της φετινής Διάσκεψης που ξεκινά αύριο, δήλωσε ότι είναι λυπηρή η εικόνα «διάβρωσης» που δείχνει προς τα έξω η ΕΕ. «Είναι λυπηρό, αντί να στρέψουμε την προσοχή μας σε όλα τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, ασχολούμαστε πολύ με τον εαυτό μας» δήλωσε και πρόσθεσε: «Μιλάμε για Brexit, για φυγόκεντρες δυνάμεις από την Πολωνία και την Ουγγαρία, και για Grexit. Θα επιθυμούσα να τελειώνουμε με όλα αυτά».