Στις εταιρείες με υψηλή ρευστότητα και επάρκεια κεφαλαίων επικεντρώνονται οι ελπίδες για την ανάληψη του χαρτοφυλακίου της Ασπίς Πρόνοια και της Commercial Value, μετά και την ψήφιση του νόμου, την περασμένη εβδομάδα.

Το νομοσχέδιο αποσυνδέει την ικανοποίηση των απαιτήσεων που έχουν οι ασφαλισμένοι των δύο εταιρειών από τη διαδικασία ανεύρεσης αναδόχου, προβλέποντας την κάλυψή τους από το Εγγυητικό Κεφάλαιο σε ποσοστό 70% και το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά ότι η ρύθμιση αυτή θα λειτουργήσει υπέρ της διαδικασίας ανεύρεσης αναδόχου.

Την άποψη αυτή στηρίζει η προοπτική πρόσβασης σε ένα ευρύ πελατολόγιο, οι αποζημιώσεις του οποίου για την κάλυψη των συμβολαίων ζωής της Ασπίς Πρόνοια και της Commercial Value, θα επιβαρύνουν ούτως ή άλλως την ασφαλιστική αγορά μέσω της εισφοράς προς το Εγγυητικό Κεφάλαιο.

Οι διερευνητικές επαφές για την διαπίστωση τυχόν ενδιαφέροντος έχουν ήδη ξεκινήσει με στόχο το θέμα να έχει αποσαφηνιστεί έως το τέλος φθινοπώρου, οπότε και η Τράπεζα της Ελλάδος, ως νέα εποπτική αρχή, θα ξεκινήσει η διαδικασία του διαγωνισμού. Οι συζητήσεις προς το παρόν επικεντρώνονται στις εταιρείες που θεωρείται ότι διαθέτουν επάρκεια κεφαλαίων για την ανάληψη του χαρτοφυλακίου που αριθμεί 200.000 περίπου ασφαλισμένους.

Επιπλέον κίνητρο για την επιτυχία του εγχειρήματος εκτιμάται ότι θα αποτελέσει η δυνατότητα που προβλέπεται στο νέο νόμο για την προσαρμογή των απαιτήσεων στο επίπεδο του καταβληθέντος κεφαλαίου, μέσα από την «περαιτέρω αναμόρφωση των παροχών, λαμβάνοντας υπόψη το άνοιγμα του χαρτοφυλακίου και την υπάρχουσα κατανομή των περιουσιακών στοιχείων κατά ασφαλιστική τοποθέτηση», που θα κάνει ο Επόπτης Χαρτοφυλακίων Ζωής.

Μέσα από την προσαρμογή αυτή θα επιδιωχθεί να μειωθεί το έλλειμμα που θα κληθεί να καλύψει το Εγγυητικό Κεφάλαιο, ικανοποιώντας τις απαιτήσεις των ασφαλισμένων σε ποσοστό 70% του καταβληθέντος κεφαλαίου και ανεξάρτητα από τις αποδόσεις που ενσωματώνουν τα συγκεκριμένα συμβόλαια. Ως κίνητρο εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει επίσης το τριετές πάγωμα των εξαγορών που προβλέπεται στο νόμο, αλλά και το δικαίωμα υπαναχώρησης από τα αιτήματα εξαγορών που είχαν υποβάλει ασφαλισμένοι λίγο πριν το κλείσιμο των δύο εταιρειών.
Πηγή: Insuranceworld