Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε σήμερα την ανησυχία της για τον κίνδυνο να προκύψει μια Ευρώπη δύο ταχυτήτων εξαιτίας της κρίσης του χρέους, με τη ζώνη του ευρώ, από τη μια πλευρά, που θα προχωρεί στην ολοκλήρωση και τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ από την άλλη.
Η εκπρόσωπος της Επιτροπής υπενθύμισε πως το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ σκοπεύει να παρουσιάσει ως το τέλος του μήνα προτάσεις για να βελτιωθεί η οικονομική διακυβέρνηση της ΕΕ, η οποία αριθμεί 27 μέλη, και της νομισματικής ένωσης, που αριθμεί 17.
Όμως αυτό «δεν θα γίνει σε βάρος των κρατών μελών που δεν ανήκουν ακόμη» στην ευρωζώνη, «δεν θα γίνει σε βάρος της Ένωσης στο σύνολό της», παρόλο που δεν πρέπει να επιβραδυνθεί η απαραίτητη διαδικασία για την εμβάθυνση της ολοκληρωσης της νομισματικής ένωσης, δήλωσε η εκπρόσωπος, Πία Αρενκίλντε.
Αυτή πρέπει να είναι «μια ανοικτή διαδικασία, όχι μια διαδικασία που θα αποκλείει και θα δημιουργεί διαιρέσεις», προειδοποίησε.
Η εκπρόσωπος εξήγησε πως ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο βλέπει «απειλές να διαγράφονται στον ορίζοντα με τη σημερινή κατάσταση».
Ο Μπαρόζο «θεωρεί πως είναι καθήκον του να πει ποιοι κίνδυνοι υπάρχουν αν δεν υπερασπιστούμε την εσωτερική συνοχή της ένωσής μας και την ενότητα του ευρωπαϊκού σχεδίου μας», πρόσθεσε η Αρενκίλντε.
Χθες το βράδυ, σε ομιλία του στο Βερολίνο, ο Μπαρόζο απηύθυνε μια προειδοποίηση. «Η πρόκληση είναι να εμβαθύνουμε την ολοκλήρωση της ζώνης του ευρώ χωρίς να δημιουργήσουμε διαιρέσεις μ’ αυτούς που δεν βρίσκονται ακόμη σ’ αυτή», υπογράμμισε.
«Η ΕΕ και η ευρωζώνη αποτελούν μέρη του ιδίου συνόλου. Μια διαιρεμένη Ένωση δεν θα λειτουργήσει. Η δημιουργία της ιδέας ότι έχουμε δύο ενώσεις σημαίνει διαίρεση», πρόσθεσε.
Μπροστά στην κρίση του χρέους, η Γαλλία και η Γερμανία αποφάσισαν να επιταχύνουν τους ελιγμούς για την ενίσχυση της κοινής καθοδήγησης των οικονομικών πολιτικών των χωρών της ευρωζώνης. Προβλέπεται η διεξαγωγή τακτικών συνόδων κορυφής, καθώς και ένας μεγαλύτερος εναρμονισμός των εθνικών πολιτικών.
Όμως πρόκειται για ένα σχέδιο το οποίο διαχειρίζονται ουσιαστικά οι κυβερνήσεις και περιθωριοποιεί τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Εξ ου και η οργή των Βρυξελλών.
Η εξέλιξη αυτή προκαλεί επίσης την ανησυχία των δέκα χωρών της ΕΕ που δεν ανήκουν στην ευρωζώνη, ιδιαίτερα της Βρετανίας και της Πολωνίας.