Σε φαύλο κύκλο ελλειμμάτων και ισχνής ανάπτυξης εισέρχεται η κυπριακή οικονομία, σύμφωνα με τις φθινοπωρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Η Επιτροπή προβλέπει μικρή ανάπτυξη της οικονομίας φέτος και στασιμότητα το 2012, την ίδια ώρα που το δημοσιονομικό έλλειμμα αναμένεται να συντηρηθεί σε ιδιαίτερα ψηλά επίπεδα. Η Επιτροπή προβλέπει το δημοσιονομικό έλλειμμα να εκτοξεύεται φέτος στο 6,7%, από έλλειμμα 5,3% το 2010 και για τον επόμενο χρόνο εκτιμά να οδεύσει στο 4,9% και 4,7% το 2013.

Η κυβέρνηση στοχεύει, πάντως, σε περιορισμό του ελλείμματος στο 2,8% το 2012, αλλά η Επιτροπή δεν πείστηκε, καθώς τα πιο σημαντικά από τα μέτρα που δεσμεύθηκε να λάβει, όπως η αύξηση του ΦΠΑ και η στόχευση των παροχών, δεν έχουν ακόμη ψηφιστεί, ενώ οι δαπάνες είναι αμφίβολο αν θα μειωθούν.

Όσον αφορά την ανάπτυξη, η Επιτροπή εκτιμά ότι η κυπριακή οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 0,3% φέτος, παρά την καλή πορεία του τουρισμού, λόγω της πολύνεκρης έκρηξης στο Μαρί, που κατέστρεψε τον ηλεκτροπαραγωγό σταθμό στο Βασιλικό.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, η εγχώρια ζήτηση που παραδοσιακά είναι η κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης, αναμένεται να συνεχίσει να συρρικνώνεται το 2011 με ρυθμό ανάλογο με πέρσι. Παράλληλα, οι αυστηρότεροι όροι τραπεζικού δανεισμού, σε συνδυασμό με την επιδείνωση των προοπτικών στην αγορά εργασίας και την αποδυνάμωση της εμπιστοσύνης θα επηρεάσουν την ιδιωτική κατανάλωση. Τροχοπέδη στην ανάπτυξη, αποτελεί επίσης η δημόσια κατανάλωση που περιορίζεται λόγω δημοσιονομικής περισυλλογής.

Κατά την επιτροπή, το ποσοστό της ανεργίας προβλέπεται να φθάνει το 7,2%, το 2012 στο 7,5% και το 2013 να υποχωρεί στο 7,1%.

Για την αύξηση των μισθών, αναφέρεται ότι θα μετριαστεί λόγω δυσμενών συνθηκών στην αγορά εργασίας σε συνδυασμό με τη συγκράτηση των μισθών στο δημόσιο τομέα που αναμένεται να επηρεάσει και τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα.

Το δημόσιο χρέος, ως ποσοστό του ΑΕΠ, αναμένεται να ανέλθει στο 64,9% φέτος, στο 68,4% το 2012 και στο 70,9% το 2013, στο οποίο, όμως, περιλαμβάνεται και η στήριξη στην Ελλάδα και οι εγγυήσεις για το μηχανισμό.

Τέλος αναφέρεται ότι η συνέχιση της κρίσης στη Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική, μπορεί να ενισχύσει περαιτέρω τη θέση της Κύπρου ως περιφερειακό ασφαλή τουριστικό προορισμό.