Τις προτεραιότητες της Ελλάδας, με έμφαση στην ανάγκη ενίσχυσης της κοινωνικής διάστασης και του εκδημοκρατισμού της οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ, ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 9ης και 10ης Μαρτίου και της επετειακής συνόδου κορυφής για τη συμπλήρωση 60 χρόνων από την υπογραφή της συνθήκης της Ρώμης, ανέπτυξε στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, αλλά και στις διαδοχικές συναντήσεις που είχε στο Συμβούλιο και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος.
Ο κ. Κατρούγκαλος κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, υποστήριξε ότι για να αντιμετωπιστεί η υπαρξιακή κρίση νομιμοποίησης της ΕΕ, θα πρέπει να υιοθετηθούν προτάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της κοινωνίας των πολιτών, και ιδίως των συνδικάτων. Ως παραδείγματα ανέφερε την ανάγκη καθιέρωσης πανευρωπαϊκού συστήματος κοινωνικής ασφάλισης κατά της ανεργίας, ελάχιστου μισθού σε συνάρτηση με το μέσο μισθό σε κάθε χώρα και εναρμόνισης της φορολογικής πολιτικής και τη θέσπιση Eurogroup των υπουργών Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
Επίσης, ξεχωριστή αναφορά έκανε και στο προσφυγικό ζήτημα. Όπως και ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς, υπογράμμισε την ανάγκη σεβασμού των αποφάσεων της ΕΕ για τη μετεγκατάσταση των προσφύγων, σημειώνοντας πως πρόκειται πάνω από όλα για ζήτημα σεβασμού των ευρωπαϊκών κανόνων και της αλληλεγγύης, που δεν συνιστά μόνον πολιτική αξία αλλά και δεσμευτικό νομικό κανόνα για την ΕΕ. Τάχθηκε, τέλος, υπέρ της αναμόρφωσης της Συνθήκης του Δουβλίνου ούτως ώστε να μην επιβαρύνονται υπέρμετρα οι χώρες πρώτης υποδοχής.
Νωρίτερα, πριν από την έναρξη του Συμβουλίου, ο Γιώργος Κατρούγκαλος συμμετείχε ως παρατηρητής σε πρωινό εργασίας των Σοσιαλδημοκρατών με θέμα το μέλλον της Ευρώπης και τη θεμελίωση μιας νέας προοδευτικής συμμαχίας για την Ευρώπη.
Μετά το Συμβούλιο, ο αναπληρωτής υπουργός θα συναντηθεί με τους επικεφαλής των Σοσιαλιστών, Τζιάνι Πιτέλα, και του Die Linke, Γκάμπριελ Τσίμερ, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Σημειώνεται πως χθες ο κ. Κατρούγκαλος πήρε μέρος σε δείπνο που οργανώθηκε από ομάδα 13 κρατών-μελών, στην οποία συμμετέχει και η Ελλάδα, με την ονομασία «Φίλοι του Κράτους Δικαίου», αλλά και από ευρωβουλευτές-εισηγητές σχετικής απόφασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Η πρωτοβουλία αποσκοπεί στη σύσταση μόνιμου μηχανισμού στην ΕΕ για τον έλεγχο του σεβασμού των αρχών του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των κοινωνικών. Ο αναπληρωτής υπουργός υποστήριξε ότι η πρόταση πρέπει να προωθηθεί άμεσα, με την υπογραφή διαθεσμικής συμφωνίας μεταξύ Συμβουλίου, Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Επιτροπής, και να διευρυνθεί με τη λήψη μέτρων εκδημοκρατισμού της οικονομικής διακυβέρνησης. Ενδεικτικά ανέφερε τον πλήρη εξευρωπαϊσμό του ESM και την προώθηση μηχανισμών λογοδοσίας, τόσο αυτού, όσο και του Eurogroup.