Πακέτο δεκατεσσάρων νομοσχεδίων που προβλέπουν οικονομικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις ενέκρινε η Κάτω Βουλή της Τσεχίας παρά την απόρριψή τους από τη Γερουσία της χώρας.

Τα νομοσχέδια είχε εισηγηθεί η κεντροδεξιά κυβέρνηση και οι βουλευτές ψήφισαν έπειτα από μια μαραθώνια συζήτηση έξι ημερών στην διάρκεια της οποίας η σοσιαλδημοκρατική αντιπολίτευση πρόβαλε έντονες ενστάσεις.

«Είναι το αποτέλεσμα μιας μεγάλης πολιτικής μάχης, που συνοδεύτηκε από μια παρακώλυση χωρίς προηγούμενο», δήλωσε μετά την ψηφοφορία ο κεντροδεξιός πρωθυπουργός της Τσεχίας Πετρ Νέτσας.

Για να τεθούν σε εφαρμογή τα νομοσχέδια πρέπει να επικυρωθούν από τον πρόεδρο Βάτσλαβ Κλάους.

Η κυβέρνηση Νέτσας έχει την πλειοψηφία στην κάτω βουλή, ενώ στη γερουσία κυριαρχούν οι σοσιαλδημοκράτες της αντιπολίτευσης.

Στις μεταρρυθμίσεις περιλαμβάνεται η δημιουργία ενός ιδιωτικού συστήματος συνταξιοδότησης, όπως και η εναρμόνιση του φόρου προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ) στο 17,5% από το 2013.

Οι αλλαγές της φορολογίας ενδέχεται να αυξήσουν τις τιμές των διατροφικών ειδών, του κόστους της ιατρικής φροντίδας και των φαρμάκων, των δημόσιων μεταφορών, των ξενοδοχείων και των εισιτηρίων των πολιτιστικών εκδηλώσεων, παραδέχθηκε πρόσφατα ο υπουργός Οικονομικών.

Η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού έχει στόχο την μείωση του ελλείμματος του σημερινού αναδιανεμητικού συστήματος.

Η ηλικία συνταξιοδότησης στην Τσεχία βρίσκεται σήμερα στα 62 έτη για τους άνδρες και στα 61 για τις γυναίκες. Προβλέπεται να αυξηθεί προοδευτικά στα 65 για τους άνδρες και για τις γυναίκες ως το 2031.

Η βουλή ενέκρινε επίσης μεταρρυθμίσεις στην ισχύουσα νομοθεσία για τη στέγαση, καθώς και στο σύστημα υγείας και κοινωνικής πρόνοιας- μεταξύ άλλων καθιστώντας αυστηρότερα τα κριτήρια για την παροχή επιδομάτων ανεργίας.