Η Ευρωζώνη μπορεί και χωρίς την Ελλάδα και μπορεί να ξεπεράσει τα προβλήματα που θέτει η χώρα που βρίσκεται στο χείλος της χρεοκοπίας, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ζαν Λεονετί, μιλώντας στο ραδιοφωνικό δίκτυο RTL.
«Το ευρώ και η Ευρώπη μπορούν να επιβιώσουν από μία έξοδο της Ελλάδας, εξαιτίας του οικονομικού ειδικού βάρους της, αφού αντιπροσωπεύει το 2% του ΑΕΠ της ευρωζώνης και το 4% του χρέους της ευρωζώνης, τόνισε.
«Δεν πρέπει να έχουμε αυταπάτες, εάν η Ελλάδα δεν θέλει το σχέδιο, δεν θα έχει τα χρήματα», εξήγησε ο Γάλλος υπουργός, επαναλαμβάνοντας το μήνυμα που επέδωσαν χθες το βράδυ στις Κάννες οι Αγγελα Μέρκελ και Νικολά Σαρκοζί στον Γιώργο Παπανδρέου.
«Δεν μπορεί να έχει κανείς την αλληλεγγύη 17 χωρών χωρίς δημοσιονομική πειθαρχία. Και στην περίπτωση αυτή, η χώρα οδεύει προς την χρεωκοπία και θα βγει υποχρεωτικά από την ευρωζώνη, αλλά αυτό θα είναι απόφαση του ελληνικού λαού, δεν μπορούμε να αποφασίσουμε στη θέση του», τόνισε ο Ζαν Λεονετί.
«Η Ελλάδα είναι ένα πρόβλημα που μπορούμε να ξεπεράσουμε, αλλά, ταυτόχρονα μπορούμε να κάνουμε και χωρίς αυτήν… Μπορούμε να τους βοηθήσουμε, να τους σώσουμε, αλλά δεν μπορούμε να τους σώσουμε χωρίς τη θέλησή τους. Δεν ισχύει ότι υπάρχει η δυνατότητα να μην ληφθεί το φάρμακο διότι είναι πικρό, επειδή ο ασθενής είναι πολύ ασθενής», επέμεινε ο Γάλλος υπουργός.
«Το ευρώ και η Ευρώπη μπορούν να το ξεπεράσουν, αλλά για μένα από τη θέση του υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, θα ήταν ένα ηθικό πλήγμα, πλήγμα στο ηθικό, αλλά, σε οικονομικό επίπεδο, είναι εφικτό να ξεπεραστεί», είπε. Οσο για τις επιπτώσεις ενός τέτοιου σεναρίου, ο Ζαν Λεονετί προβλέπει την «έκρηξη» των ελληνικών τραπεζών, αλλά θεωρεί ότι τα αποτελέσματα θα είναι διαχειρίσιμα για τις γαλλικές τράπεζες «η έκθεση των οποίων στο ελληνικό χρέος είναι ανάμεσα στα 8 και στα 10 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή στο ύψος του ποσού που θα διατεθεί για την ανακεφαλαιοποίηση των γαλλικών τραπεζών κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου».