Ανατροπή των στόχων του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων φέρνει το συνολικό σχέδιο για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και οι εκτιμήσεις για το 2011 αφορούν πλέον σε έσοδα 2,5 -3 δισ. ευρώ σχέση με τα 5 δισ. ευρώ που υπολογιζόταν αρχικά.
Με αφορμή την κατάρτιση μνημονίου που θα συνοδεύει την νέα δανειακή σύβαση της Ελλάδας από την τρόικα το υπουργείο Οικονομικών, λόγω και της δυσμενούς χρηματιστηριακής συγκυρίας αναθεωρεί και τις προτεραιότητες του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων:
Σημαντικά έσοδα αναμένονται από την πώληση δικαιωμάτων του δημοσίου στα ΕΛΠΕ, στον Ιππόδρομο (ΟΔΙΕ), στα κρατικά λαχεία. Περίπου 1 δισ. θα προέλθουν από την νέα συμφωνία του Δημοσίου με τον ΟΠΑΠ για το προνόμιο πρώτης προτίμησης στα νέα παιχνίδια. Στα τέλη της χρονιάς θα διατεθεί το 55% από το 65% που κατέχει το δημόσιο στη ΔΕΠΑ (με ανοιχτό το ζήτημα του δικαιώματος προαίρεσης που έχει η ΔΕΗ) και τον Νοέμβριο θα ξεκαθαρίσει το τοπίο για τις ραδιοσυχνότητες και τις άδεις κινητής τηλεφωνίας.
Προτεραιότητα δίδεται και στην πώληση της ΛΑΡΚΟ -αν και εισπρακτικά δεν αναμένεται να αποφέρει σημαντικά έσοδα στο δημόσιο- προκειμένου να βρεθεί επενδυτής που θα αναλάβει την διάσωση –ουσιαστικά- της εταιρίας. Στην παρούσα φάση, θερμό είναι το ενδιαφέρον του ελβετικού ομίλου Glencore (που και «κοιτάει» όμως και προς την Τουρκία για ανάλογη επένδυση) ενώ μαζί της διαγκωνίζονται μεγάλες μεταλλευτικές επιχειρήσεις από Ολλανδία, Ουκρανία κλπ.
«Πιλότος» για την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων στη χώρα μας, με πραγματικούς όρους της αγοράς και όχι με διακρατικές συμφωνίες, αναδεικνύεται πλέον το πρώην αεροδρόμιο στο Ελληνικό.
Έλληνες και ξένοι επενδυτές θα προσκληθούν άμεσα, πριν το τέλος της χρονιάς, να παρουσιάσουν τις ιδέες τους για το τι και πώς μπορούν να κάνουν για να αξιοποιηθούν τα 8.000 στρέμματα στο Ελληνικό.
Σύμφωνα με πληροφορίες, πριν τα μέσα Νοεμβρίου θα είναι όλα έτοιμα για να δημοσιευτεί διεθνής πρόσκληση ενδιαφέροντος για τους υποψηφίους επενδυτές. Το Ελληνικό είναι αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο και πλέον περίβλεπτο σχέδιο αστικής ανάπλασης στον κόσμο. Ζητούμενο τώρα είναι να δηλώσουν τις προθέσεις τους και να καταθέσουν προτάσεις ανάπτυξης οι μεγαλύτεροι «παίκτες» της παγκόσμιας αγοράς.
Από την πρώτη κιόλας φάση πάντως θα ζητηθεί ποσό σε εγγυητική επιστολή, για να διασφαλιστεί η σοβαρότητα των συμμετεχόντων και να φανεί αν έχουν την οικονομική ευρωστία να φέρουν σε πέρας τα επενδυτικά πλάνα που προτείνουν.
Μετά το άνοιγμα των προσφορών θα ακολουθήσει τεχνική αξιολόγηση των προτάσεων, ώστε να κριθεί η δυναμική κάθε επένδυσης, τα οφέλη που σωρευτικά θα αποφέρει στην Ανάπτυξη της περιοχής και ευρύτερα του Λεκανοπεδίου, καθώς και αν δύο ή περισσότερες από αυτές μπορούν να συνδυαστούν.
Στο θέμα του ελληνικού το υπουργείο οικονομικών κρατά χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών, μέχρι τουλάχιστον την άνοιξη του 2012 οπότε εκτιμούν πως θα πραγματοποιηθεί ο διαγωνισμός παραχώρησης της έκτασης.