Πολύ κοντά σε συμφωνία με τις ελβετικές αρχές βρίσκεται το ελληνικό υπουργείο οικονομικών, για τη φορολόγηση των καταθέσεων Ελλήνων στην Ελβετία. Σύμφωνα με ανακοίνωση, που εξέδωσε πριν από λίγο το οικονομικό επιτελείο, ο γενικός γραμματέας, Ηλίας Πλασκοβίτης, συναντήθηκε την περασμένη Πέμπτη με τον ομόλογό του στη Βέρνη, και συμφωνήθηκε η όποια συμφωνία να βασίζεται στις αντίστοιχες με Γερμανία και Βρετανία.
Τι σημαίνει αυτό πρακτικά;
Ότι οι Έλληνες καταθέτες έχουν δύο επιλογές:
Ή να εξουσιοδοτήσουν την τράπεζα να δώσει τα προσωπικά τους στοιχεία στις ελληνικές αρχές (άρα δεν υπάρχει τραπεζικό απόρρητο),
Ή να μην τα δώσουν και να υπαχθούν στο φορολογικό καθεστώς, που θα έχει συμφωνηθεί.
Η δεύτερη επιλογή συνεπάγεται ότι το κατατεθειμένο κεφάλαιο θα φορολογηθεί αναδρομικά από 19%-34% (αυτό ισχύει στην περίπτωση της Γερμανίας).
Από τι εξαρτάται το ύψος του συντελεστή;
Από το πόσο καιρό τηρείται ο συγκεκριμένος λογαριασμός. Στη Γερμανία, το 34% επιβάλλεται σε καταθέσεις έως 10 ετών.
Φορολογούνται και οι τόκοι;
Ναι. Με το συντελεστή φορολόγησης των τόκων, που ισχύει σε κάθε χώρα. Στην περίπτωση της Γερμανίας, οι ετήσιοι τόκοι των ελβετικών καταθέσεων των Γερμανών πολιτών φορολογήθηκαν με 26%, όπως ισχύει και στο Βερολίνο. Στη χώρα μας, ο συντελεστής είναι 10%.
Από πότε ισχύει η συμφωνία;
Από την 1η Ιανουαρίου του 2013 (αν ισχύσουν τα ίδια, όπως με τη Γερμανία και τη Βρετανία).
Τι θα συμβεί αν στο μεταξύ αποσύρω τα χρήματά μου από ελβετική τράπεζα;
Τότε, ουδείς εισπράττει αναδρομικά τίποτα σε φόρους και δεν εφαρμόζεται σε μένα η σύμβαση.
Έχω επιλογή να διατηρήσω τα χρήματά μου στην Ελβετία και να μην υπαχθώ σε καμία από τις δύο ρυθμίσεις;
Όχι. Αν ούτε εξουσιοδοτήσω την τράπεζα να δώσει τα στοιχεία μου, ούτε πληρώσω το φόρο, τότε η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας κλείνει αυτομάτως το λογαριασμό μου το 2013 και μου απαγορεύει να ανοίξω άλλο, σε οποιοδήποτε πιστωτικό ίδρυμα της χώρας.
Μέχρι πότε πρέπει να απαντήσω;
Μέχρι το τέλος Μαΐου του 2013.
Τι γίνεται με όσους έχουν δηλώσει τα χρήματά τους στην Ελλάδα, έχουν πληρώσει το φόρο εδώ (π.χ. μετά από κληρονομιά) και στη συνέχεια τα έχουν μεταφέρει στην Ελβετία;
Τότε, πρέπει υποχρεωτικά να επιλέξουν τη δήλωση των στοιχείων τους, δηλαδή να χάσουν το τραπεζικό απόρρητο, γιατί αλλιώς θα ξαναπληρώσουν φόρο.
Η δήλωση των στοιχείων σε ποιο χρονικό διάστημα αφορά;
Αν δώσουν τα στοιχεία τους, δεν δίνουν μόνο τα σημερινά, αλλά αναδρομικά ό,τι είχαν στις 31/12 των τελευταίων δέκα ετών !
Η υπαγωγή είτε στη μία, είτε στην άλλη επιλογή, παρέχει αμνηστία;
Ναι. Η φορολογική σύμβαση Γερμανίας και Βρετανίας δίνει αμνηστία. Δηλαδή, δεν υπάρχει δίωξη για φοροδιαφυγή στο κράτος, όπου οι καταθέτες έχουν τη φορολογική τους κατοικία.
Πηγή: 24h.gr