Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα εκτίμησε χθες ότι η συμφωνία των χωρών της ευρωζώνης «ηρέμησε» τις διεθνείς αγορές, πρόσθεσε όμως ότι το σημαντικό είναι να εφαρμοστεί «πλήρως».
Σε άρθρο που υπογράφει ο Ομπάμα και δημοσιεύει η εφημερίδα Financial Times (Λονδίνο) στον ιστότοπό της, ο αμερικανός πρόεδρος καλεί την ΕΕ να δημιουργήσει κατεπειγόντως ένα «αξιόπιστο τείχος προστασίας» ώστε η κρίση χρέους να τεθεί υπό έλεγχο.
«Η κρίση στην Ευρώπη πρέπει να επιλυθεί το συντομότερο δυνατόν. Αυτή την εβδομάδα, οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί μας σημείωσαν σημαντική πρόοδο στη χάραξη μιας στρατηγικής για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στις Ευρωπαϊκές χρηματαγορές, τοποθετώντας ένα κρίσιμο θεμέλιο πάνω στο οποίο μπορούν να κτίσουν», ανέφερε.
Η Ουάσινγκτον φοβάται ότι η κρίση μπορεί να εκτροχιάσει την εύθραυστη ανάκαμψη της οικονομίας των ΗΠΑ. Ο Ομπάμα είχε δηλώσει πως ελπίζει να υπάρξει πρόοδος όσον αφορά την αντιμετώπιση των προβλημάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης πριν από τη σύνοδο της ομάδας των είκοσι (G20) στις Κάνες την επόμενη εβδομάδα.
Αναλυτές επισήμαναν ωστόσο ότι οι λεπτομέρειες της συμφωνίες ενδέχεται να χρειαστούν εβδομάδας ή ακόμα και μήνες για να οριστικοποιηθούν και ο Ομπάμα τόνισε πως το αποτέλεσμα έχει μεγάλη σημασία για όλους. Νωρίτερα, είχε πει πως η εξέλιξη της κρίσης στην ευρωζώνη θα έχει συνέπειες για την οικονομία των ΗΠΑ.
«Εάν η Ευρώπη είναι αδύναμη, εάν η Ευρώπη δεν αναπτύσσεται, επειδή είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός μας εταίρος αυτό θα έχει συνέπειες για τις επιχειρήσεις μας και την δυνατότητά μας να δημιουργούμε θέσεις εργασίας εδώ στις Ηνωμένες Πολιτείες», είπε ο Ομπάμα στο Λευκό Οίκο.
Χαρακτήρισε τη συμφωνία της συνόδου κορυφής ένα «σημαντικό πρώτο βήμα» και σημείωσε ότι οι χώρες της ΕΕ φαίνονται αποφασισμένες να «αντιμετωπίσουν με σοβαρό τρόπο» την κρίση, κάτι που «ηρέμησε τις αγορές σε όλο τον κόσμο. Το κλειδί τώρα είναι να διασφαλιστεί ότι (η συμφωνία) θα εφαρμοστεί πλήρως και αποφασιστικά και έχω μεγάλη εμπιστοσύνη στην Ευρωπαϊκή ηγεσία ότι θα το καταφέρει».
Στο άρθρο του, πρόσθεσε ότι είναι «σημαντικό για όλους μας» η ΕΕ να λύσει τα προβλήματά της, «κτίζοντας ένα αξιόπιστο τείχος προστασίας που θα αποτρέψει την εξάπλωση της κρίσης, ανακεφαλαιοποιώντας τις ευρωπαϊκές τράπεζες, χαρτογραφώντας μια βιώσιμη πορεία για την Ελλάδα και αντιμετωπίζοντας τα διαρθρωτικά προβλήματα στην καρδιά της σημερινής κρίσης».