Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, ο ιταλός πρωθυπουργός, δεσμεύθηκε με τους ευρωπαίους εταίρους να παρουσιάσει την αναλυτική έκτακτη δέσμη μέτρων για την ανάπτυξη μέχρι τις 15 Νοεμβρίου.
Από τα όσα διαρρέουν από την διάσκεψη των Βρυξελλών, στο οριστικό κείμενο της επιστολής του Σίλβιο Μπερλουσκόνι προς τους ευρωπαίους εταίρους, η ιταλική κυβέρνηση δεσμεύεται να δημιουργήσει ειδική επιτροπή, με έγκυρες προσωπικότητες, για την μείωση του δημόσιου χρέους και για την υλοποίηση των ιδιωτικοποιήσεων.
Παράλληλα, πρόκειται να θεσμοθετηθεί η υποχρεωτική μετάθεση των δημοσίων υπάλληλων σε κάθε τομέα και κρατική υπηρεσία, ενώ η εκάστοτε κυβέρνηση θα μπορεί να προσφεύγει μαζικότερα στο ταμείο ανεργίας και στην μείωση, αν χρειασθεί, του συνόλου των δημοσίων υπαλλήλων.
Από τον Μάρτιο του 2012 πρόκειται να απελευθερωθεί οριστικά το ωράριο των καταστημάτων, θα ενισχυθεί η δημόσια αρχή κατά των τραστ για να στηριχθεί ο ανταγωνισμός, ενώ από τις αποκρατικοποιήσεις αναμένεται να εξασφαλισθούν δεκαπέντε δισεκατομμύρια ευρώ, μέσα στην επόμενη τριετία.
Οι όροι των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, αναμένεται, επίσης, να γίνουν πιο δεσμευτικοί για τους εργαζόμενους. Η αντίδραση των συνδικάτων, όμως, είναι αρνητική.
Η γραμματέας του μεγαλύτερου συνδικάτου της χώρας, Cgil, Σουζάννα Καμούσσο, δήλωσε ότι «πρόκειται για μια επίθεση κατά του νόμου που προβλέπει ότι οι επιχειρήσεις με πάνω από 18 εργαζόμενους, μπορούν να απολύουν μόνο με βάσιμη αιτία». Η Καμούσσο, ανακοίνωσε την άμεση οργάνωση κινητοποιήσεων σε όλη την χώρα.
Όπως μετέδωσαν τέλος, τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, ο πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ, δήλωσε, πριν λίγο, ότι «η αντίδραση των εταίρων στο πρόγραμμα που παρουσίασε η Ιταλία, ήταν σαφώς θετική».