Η υπό πίεση και με γοργούς ρυθμούς ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα έχει ως συνέπεια μία παρατεταμένη ύφεση στην Ευρωζώνη και «ασφυξία» κεφαλαίων στις επιχειρήσεις.
Αυτό είναι το συμπέρασμα μελέτης δύο ειδικών αναλυτών της Deutsche Bank και της Citigroup, οι οποίοι, όπως μεταδίδει το Bloomberg, θεωρούν ότι η ευρωπαϊκή συμφωνία θα έχει ως συνέπεια η Boeing, για παράδειγμα, να αναπτυχθεί εις βάρος της ευρωπαϊκής Airbus SAS.
Όπως υποστηρίζουν οι δύο αναλυτές, οι πιέσεις που δέχονται οι ευρωπαϊκές τράπεζες για ταχύτερη ανακεφαλαιοποίηση από την προβλεπόμενη και με δεδομένο ότι δεν επιθυμούν να κρατικοποιηθούν θα έχει ως συνέπεια την ανάγκη πώλησης περιουσιακών στοιχείων τους, καθώς και τη δραστική περικοπή του δανεισμού σε μεγάλες, αλλά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις της ευρωζώνης.
Αυτό θα έχει άμεσες και φυσικά αρνητικές συνέπειες στην παραγωγή, αλλά και την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων.
Όπως τονίζει το Bloomberg, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους παρατηρήθηκε μείωση της πιστωτικής επέκτασης στην ευρωζώνη για πρώτη φορά μετά από ένα χρόνο, καθώς οι τράπεζες – εν όψει των εξελίξεων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο – είναι πολύ πιο επιφυλακτικές, επιβαρύνοντας με αυτόν τον τρόπο την πραγματική οικονομία.
Εκτός από την παραγωγή, αν η τάση αυτή συνεχιστεί θα επιβαρύνει και την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων έναντι των αμερικανικών, με δεδομένο ότι οι εταιρείες στις ΗΠΑ βασίζονται πολύ λιγότερο στη χρηματοδότηση των τραπεζών από τις ευρωπαϊκές εταιρείες.
Όπως υποστηρίζει στο Bloomberg ανώτερο στέλεχος της Bank of America, οι αμερικανικές εταιρείες χρησιμοποιούν περισσότερο άλλους τρόπους χρηματοδότησης όπως τη χρηματιστηριακή αγορά, καθώς και τα ομόλογα.
«Η ιστορία μας δείχνει ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αποτελεί καταλύτη για τη δημιουργία πιστωτικής κρίσης», όπως μας έδειξε η εμπειρία της Ιαπωνίας το 1998 και των ΗΠΑ και της Μεγάλης Βρετανίας το 2008, μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers και την ανάγκη εξεύρεσης κεφαλαίων για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
Οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα χρειαστούν περί τα 775 δισ. ευρώ μέσα στα επόμενα δύο χρόνια για να μειώσουν τις βραχυπρόθεσμες ανάγκες τους και να επιτύχουν τους στόχους της «Βασιλεία ΙΙΙ».
Σύμφωνα με το Bloomberg, όλα τα παραπάνω δείχνουν νέο κύκλο ύφεσης στην Ευρωζώνη.