«Πιστωτικά αρνητική» (credit negative) χαρακτηρίζει η Moody’s τη νέα ένταση μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών, μετά την απόφαση του ESM να παγώσει προσωρινά τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος λόγω της ανακοίνωση της ελληνικής κυβέρνησης για την καταβολή βοηθήματος στους συνταξιούχους και την αναστολή της αύξησης ΦΠΑ σε νησιά με μεγάλες προσφυγικές ροές.
Σύμφωνα με την έκθεση του οργανισμού, η νέα αυτή ένταση θα καθυστερήσει την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης και τη διάθεση περίπου 6,1 δισ. ευρώ, καθυστέρηση η οποία αυξάνει τους κινδύνους για την εξόφληση ομολόγων τον Ιούλιο του 2017.
Η Moody’s εκτιμά ότι η κίνηση του μέτρου του «παγώματος» υποδηλώνει σκλήρυνση της στάσης των πιστωτών, κάτι που θα παρατείνει τις διαπραγματεύσεις για τη β’ αξιολόγηση.
«Την περασμένη Τετάρτη, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) αποφάσισε να αναστείλει τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος μετά την ανακοίνωση της ελληνικής κυβέρνησης για την καταβολή βοηθήματος στους συνταξιούχους και την αναστολή της αύξησης ΦΠΑ σε νησιά με μεγάλες προσφυγικές ροές. Η κίνηση αυτή δείχνει αναζωπύρωση των εντάσεων με τους πιστωτές και αναμένεται να καθυστερήσει την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και την εκταμίευση των 6,1 δισ. ευρώ. Μια τέτοια καθυστέρηση αυξάνει τους κινδύνους να μην πληρωθούν οι ομολογιούχοι που έχουν στην κατοχή τους τίτλους με λήξη τον Ιούνιο του 2017», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Οίκος.
Επιπλέον, ο Οίκος εκτιμά ότι η πολιτική κατάσταση στην Ευρώπη με τις επικείμενες εκλογές σε διάφορες χώρες-κλειδιά, περιλαμβανομένης της Γαλλίας και της Γερμανίας, πιθανότατα θα περιπλέξουν τις διαπραγματεύσεις και θα αποτρέψουν γρήγορη ολοκλήρωση.
Η Moody’s παρατηρεί ακόμη μια αναζωπύρωση των εντάσεων μεταξύ Eurogroup, Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ΔΝΤ, με το Ταμείο να είναι λιγότερο αισιόδοξο ως προς το πρωτογενές πλεόνασμα και να προτιμά μια προκαταβολική ανακούφιση στο χρέος, με ταχύτερη εφαρμογή σε σύγκριση με το χρονοδιάγραμμα που έχει παρουσιάσει το Eurogroup.
Για την Ελλάδα, σημειώνει η έκθεση, υπάρχουν εμπόδια στην εφαρμογή πολιτικά δύσκολων μεταρρυθμίσεων της β’ αξιολόγησης που σχετίζονται με τα εργασιακά, την αγορά προϊόντων και επιπλέον βήματα στις αποκρατικοποιήσεις, λόγω και της μικρής πλειοψηφίας του κυβερνητικού συνασπισμού, τους αδύναμους θεσμούς και την αυξημένη κοινωνική δυσαρέσκεια. Σύμφωνα μάλιστα με τον Οίκο, το ρίσκο των πρόωρων εκλογών παραμένει.
Βέβαια, η Moody’s παρατηρεί ότι το ιστορικό της Ελλάδας στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, η βούληση της ΕΕ στη παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη και το ρίσκο από μια αναζωπύρωση της κρίσης χρέους, δείχνουν ότι σταδιακά θα ολοκληρωθεί η β’ αξιολόγηση.
Καταλήγοντας, ωστόσο, ο Οίκος προειδοποιεί ότι μια καθυστέρηση των διαπραγματεύσεων αυξάνει τον κίνδυνο για τους ομολογιούχους. Όπως εξηγεί η Ελλάδα έχει μεγάλες λήξεις τον Ιούλιο του 2017 και θα δυσκολευτεί να καλύψει τις αποπληρωμές δίχως την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και την εκταμίευση των 6,1 δισ. ευρώ έως το καλοκαίρι.