Την κερδοσκοπία στο ελληνικό χρέος αναδεικνύει εκπομπή του Radio 4 του ειδησεογραφικού πρακτορείου BBC, τονίζοντας ότι οι κερδισμένοι είναι συνήθως μεγάλες πολυεθνικές που βρίσκουν πολύ φθηνά νοίκια σε μεγάλες ελληνικές πόλεις ή ξένους αγοραστές ελληνικών εταιριών οι οποίες εκποιούνται πολύ φθηνά.

Μάλιστα, η ελληνική κρίση μπορεί να αποτελεί ευκαιρία και για ορισμένα «όρνεα» και «αρπαχτικά», όπως κάποια hedge funds, σύμφωνα με το πρακτορείο, που προγραμματίζουν να βγάλουν κέρδος αγοράζοντας ελληνικό χρέος μέσω αγορών ελληνικών κρατικών ομολόγων.

Αυτά τα funds στηρίζονται στο ότι η Τρόικα θα πείσει τις τράπεζες να συμφωνήσουν σε εθελοντικό «κούρεμα» στην αξία των ομολόγων που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους.

Έτσι, λοιπόν, τα funds αγοράζουν ομόλογα, τα οποία στην συνέχεια θα αρνηθούν να θέσουν προς εθελοντικό κούρεμα και θα απαιτήσουν να αποπληρωθούν πλήρως, όταν λήξει η διάρκειά τους, με πιθανότητες κέρδους 60% έως και 100%.

Το πρακτορείο παραθέτει ρεπορτάζ του Debtwire, που αναφέρει ότι ορισμένα hedge funds έχουν βάλει στο στόχαστρο βραχυπρόθεσμα ελληνικά ομόλογα που θα λήξουν στα μέσα του επόμενου Μαρτίου.

Πηγή της ελληνικής κυβέρνησης ανέφερε στο πρακτορείο ότι, μετά την πρώτη φορά που προτάθηκε τον Ιούλιο εθελοντική απομείωση στο ελληνικό χρέος, έχουν αγοράσει κρατικά ελληνικά ομόλογα ύψους 20 δισ. ευρώ μη τραπεζικές επιχειρήσεις, όπως είναι τα hedge funds.