Νέο καμπανάκι κινδύνου χτυπά στην αγορά εργασίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Πληροφοριακού Συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ», το Νοέμβριο του 2016 το ισοζύγιο των ροών μισθωτής απασχόλησης ήταν αρνητικό.
*Του Κωνσταντίνου Μίχαλου
Κατά τη διάρκεια του συγκεκριμένου μήνα, χάθηκαν 37.667 θέσεις απασχόλησης, καταγράφοντας τη χειρότερη επίδοση από το 2012.
Σε επίπεδο ενδεκαμήνου Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2016 το ισοζύγιο εμφανίζεται θετικό κατά 125.128 νέες θέσεις εργασίας. Ωστόσο, η εμφανής αυτή τάση αποκλιμάκωσης της ανεργίας δείχνει τους τελευταίους μήνες να επιβραδύνεται δραματικά. Μεγαλύτερη δε ανησυχία προκαλούν τα ποιοτικά στοιχεία της απασχόλησης, καθώς δείχνει να παγιώνεται η ανατροπή της ισορροπίας ανάμεσα στην πλήρη και τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης. Από τον Ιανουάριο του 2016, το ποσοστό των νέων προσλήψεων με μερική απασχόληση ή εκ περιτροπής εργασίας ανέρχεται συνολικά σε 54,47% έναντι 45,53% που αφορά προσλήψεις πλήρους απασχόλησης. Την περίοδο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2015, η αναλογία ήταν 52,69% έναντι 47,31% αντίστοιχα, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι η «ψαλίδα» σε βάρος της πλήρους απασχόλησης διευρύνεται.
Παρά το ότι οι ευέλικτες μορφές εργασίας είναι απαραίτητο συμπληρωματικό εργαλείο απασχόλησης, η κυριαρχία τους στην αγορά δημιουργεί έναν όλο και μεγαλύτερο πληθυσμό εργαζομένων με εξαιρετικά χαμηλό εισόδημα, ενώ στερεί έσοδα και από τα ασφαλιστικά ταμεία. Η ανησυχητική αυτή, κοινωνικά και δημοσιονομικά, τάση εξηγείται εύκολα, αν αναλογιστεί κανείς το ύψος των φόρων και εισφορών που καλούνται να πληρώσουν στο κράτος εργοδότες και εργαζόμενοι με σχέση πλήρους μισθωτής εργασίας. Είναι αναμενόμενο, κάτω από αυτές τις συνθήκες να επικρατούν οι ευέλικτες και φθηνότερες μορφές απασχόλησης. Όσο συνεχίζεται η φορολογική επίθεση στην επιχειρηματικότητα και στην απασχόληση, η κατάσταση θα επιδεινώνεται σε βάρος των εργαζομένων και της κοινωνίας.
Είναι καιρός να βγουν οι παρωπίδες και να δούμε καθαρά �