Το υπουργικό συμβούλιο θα συγκαλέσει σήμερα ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι, για να εξεταστεί η λήψη μέτρων για την τόνωση της ανάπτυξης, καθώς η Ρώμη δέχεται πιέσεις από τους εταίρους της στην ΕΕ να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των αγορών.
«Σκέφτομαι να συγκαλέσω έκτακτη σύνοδο του υπουργικού συμβουλίου για την ανάπτυξη», είπε χθες στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες. «Θέλω να εκμεταλλευτώ την κατάσταση… να δω εάν μπορούμε να προωθήσουμε μέτρα που σκεφτόμουν πάντα, αλλά δεν είχαμε μπορέσει να προωθήσουμε, λόγω των διαφορών στην κυβερνητική πλειοψηφία- για παράδειγμα, στις συντάξεις. Κυρίως στις συντάξεις».
Επισήμανε ότι θα επιχειρήσει να μεταπείσει τους συμμάχους του να υποστηρίξουν την μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, στην οποία ενίσταται η Λέγκα του Βορρά. Η Λέγκα- από την οποία ο Μπερλουσκόνι εξαρτάται στη βουλή- αντιτίθεται στην αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης για τις γυναίκες.
Ο Μπερλουσκόνι έκανε τις δηλώσεις αυτές μετά τις πιέσεις από την ΕΕ στην κυβέρνησή του να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις για να αποφύγει τα προβλήματα που αντιμετώπισε η Ελλάδα, καλώντας την να ανακοινώσει μεταξύ άλλων ένα χρονοδιάγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας.
Αν και απέφυγε την παγκόσμια οικονομική κρίση, η Ιταλία έχει βρεθεί στο επίκεντρο της κρίσης χρέους της ευρωζώνης τους τελευταίους μήνες, με τα επιτόκια των ομολόγων της να αυξάνονται.
Επενδυτές εκφράζουν αμφιβολίες για το εάν και κατά πόσον είναι βιώσιμο το χρέος της Ιταλίας, που ανέρχεται σε 1,9 τρισ. ευρώ, εν μέσω της περαιτέρω επιβράδυνσης της ανάπτυξής της και μιας σειράς σκανδάλων και ενδοκυβερνητικών διενέξεων. Ο Μπερλουσκόνι πάντως επανέλαβε χθες ότι η Ιταλία θα ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό της ως το 2013 και θα αρχίσει να μειώνει το χρέος ιδιωτικοποιώντας κρατικούς πόρους.
Εξ άλλου ο Μπερλουσκόνι επιβεβαίωσε ότι η διένεξη ανάμεσα στην Ιταλία και στη Γαλλία για το ζήτημα που έχει ανακύψει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αναζωπυρώθηκε εκ νέου χθες.
Η διένεξη αφορά το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ Λορέντσο Μπίνι Σμάγκι, που θα γίνει ο δεύτερος Ιταλός σε αυτό από την 1η Νοεμβρίου, όταν ο Μάριο Ντράγκι αναλαμβάνει πρόεδρός της.
Ο Μπίνι Σμάγκι είχε πει στον πρόεδρο της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ και στο γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί τον Ιούνιο ότι θα παραιτηθεί πριν από τα τέλη του έτους. Αλλά έκτοτε έχει απορρίψει πολλές προσφορές να αναλάβει άλλα πόστα, είπε ο Μπερλουσκόνι.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός επιβεβαίωσε ότι είχε εκ νέου διένεξη με τον Σαρκοζί για το θέμα. Ο Γάλλος πρόεδρος απαιτεί εδώ και μήνες ο Μπίνι Σμάγκι να αποχωρήσει και το θέση του να αναλάβει κάποιος γάλλος αμέσως μόλις ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ αποχωρήσει από το θώκο του προέδρου της ΕΚΤ.
«Είμαι πεπεισμένος ότι ο Μπίνι Σμάγκι θα αντιληφθεί ότι δεν μπορεί να γίνει casus belli», δήλωσε ο Μπερλουσκόνι.
Η θητεία του Μπίνι Σμάγκι ονομαστικά διαρκεί ως το 2013. Θεωρείτο διάδοχος του Ντράγκι στην διοίκηση της κεντρικής τράπεζας της Ιταλίας, αλλά την περασμένη εβδομάδα ο Μπερλουσκόνι διόρισε στο θώκο αυτό τον Ινιάτσιο Βίσκο.