Το σχέδιο ανάπτυξης του Αστέρα Βουλιαγμένης αποσκοπεί στην ανάδειξη του σε προορισμό παγκόσμιου βεληνεκούς και δείχνει την εμπιστοσύνη των νέων επενδυτών στις προοπτικές τόσο τις επένδυσης όσο και της προοπτικές της χώρας ανέφεραν οι νέοι ιδιοκτήτες του έκτασης του Αστέρα στην πρώτη παρουσίαση της ανάπλασης της περιοχής.
Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Απρίλιο του 2018 και προβλέπει την ριζική ανακαίνιση των ξενοδοχείων «Αρίων» και «Ναυσικά», των bungalows, καθώς και τη σημαντική αναβάθμιση της μαρίνας. Το σχέδιο περιλαμβάνει επίσης την ανάπτυξη 13-15 κατοικιών στην ευρύτερη περιοχή του εκτός λειτουργίας ξενοδοχείου «Αφροδίτη».
Όπως τονίστηκε κατ΄ επανάληψη στη διάρκεια της παρουσίασης, το σχέδιο ανάπτυξης σέβεται την πολιτιστική κληρονομιά του Αστέρα Βουλιαγμένης και αποβλέπει στην προστασία και την ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής, διαφυλάσσοντας παράλληλα την ιστορία του Αστέρα Βουλιαγμένης. Το ολοκληρωμένο έργο θα ενισχύσει τον τουριστικό χαρακτήρα της χερσονήσου και θα συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας, με αποτέλεσμα τις αυξημένες ευκαιρίες άμεσης και έμμεσης απασχόλησης. Όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, οι θέσεις εργασίας όταν ολοκληρωθεί το έργο θα είναι περισσότερες από ό,τι ήταν μέχρι σήμερα.
Επιπλέον, θα συνδράμει στην ανάδειξη της Αθήνας και της Ελλάδας ως διεθνείς προορισμούς τουρισμού πολυτελείας.
Η AGC, για λογαριασμό της Jermyn Street και των επενδυτών της, χαιρετίζει την ολοκλήρωση της συναλλαγής, η οποία επιβεβαιώνει τη δέσμευσή της στο έργο τα τελευταία 3 χρόνια και την εμπιστοσύνη της στις προοπτικές της χώρας. Ως έργο εθνικής και διεθνούς αναφοράς, η AGC αποδίδει τη μέγιστη σημασία στην ταχεία εφαρμογή του σχεδίου ανάπτυξης και προσβλέπει στην επαναλειτουργία του Αστέρα Βουλιαγμένης στις αρχές του 2018.
Υπενθυμίζεται ότι η AGC Equity Partners (AGC) για λογαριασμό της Jermyn Street Real Estate FundI VLP και της Apollo Investment Hold coS.a.r.l, στην οποία μετέχουν δύο κρατικά κεφάλαια του Άμπου Ντάμπι και του Κουβέρτ, Άραβες επενδυτές, καθώς και η τουρκική Dogus Group, ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της εξαγοράς του 88,46% των μετοχών της Αστήρ Παλάς Βουλιαγμένης Α.Ξ.Ε την 27η Οκτωβρίου 2016, από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), έναντι συνολικού τιμήματος, το οποίο ανάγεται στο 100% του μετοχικού κεφαλαίου της Αστήρ Παλάς και αντιστοιχεί σε 444 εκατ. ευρώ με την εισροή ιδίων κεφαλαίων αποκλειστικά από το εξωτερικό.
Η συνολική αξία της επένδυσης, όπως επισημάνθηκε και στην παρουσίαση, συνυπολογιζομένου του σχεδίου ανάπτυξης, αναμένεται να ξεπεράσει τα 600 εκατ. ευρώ
Ταυτότητα επένδυσης
– Η συνολική αξία της επένδυσης θα ξεπεράσει τα 600 εκατ. ευρώ και το έργο θα ολοκληρωθεί
– Έκταση: 302 στρ.
– Ζώνες Προστασίας: 217 στρ. (72% επί του συνόλου)
– Κάλυψη: Mέγιστη κάλυψη 10%
– Μέγιστη Δόμηση: Μέγιστo 56.500m2 (Συντελεστής δόμησης < 0,2)
– Χρήση Τουρισμού-Ξενοδοχείων: Τουλάχιστον 41.500m2 (73.5% δομήσιμης επιφάνειας)
– Χρήση Κατοικίας: Κατά μέγιστο 15.000m2 (26.5% δομήσιμης επιφάνειας)
– Χωροθέτησή εντός προσδιορισμένης ζώνης κατά μήκος της κρημνώδους νοτιοδυτικής ακτογραμμής: Έως 13 κτιριακές μονάδες, μέγιστο ύψος 7,5 μέτρα. Περιορισμός συνολικής κάλυψης (συνολικά για τις 13 κατοικίες) 8.000 τ.μ.
– Χρήση πράσινων οροφών, υιοθέτηση βιοκλιματικού σχεδιασμού
– Σύμφωνα με τις διατάξεις του Προεδρικού Διατάγματος, μέσω του εκπονηθέντος σχεδίου αξιοποίησης διευρύνονται οι προστατευόμενες ζώνες, με ρητές προβλέψεις για την ενίσχυση της φύτευση, διαφυλάσσεται ο τουριστικός χαρακτήρας της χερσονήσου, διασφαλίζεται η προστασία και η ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου του Ναού του Απόλλωνος Ζωστήρος και υιοθετούνται σύγχρονες μέθοδοι περιβαλλοντικού σχεδιασμού
Η επένδυση βασίζεται σε ένα ολοκληρωμένο και φιλικό προς το περιβάλλον master plan (σχέδιο γενικής διάταξης), βάσει του οποίου μεταξύ άλλων ενισχύεται η φύτευση της χερσονήσου στο σύνολό της. Ο συνολικός αριθμός των δέντρων θα υπερβεί τα 6.300 (κατά προσέγγιση), Επίσης υιοθετούνται μέθοδοι για την εξοικονόμηση της ενέργειας και την ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων και βελτιστοποιείται το δίκτυο υποδομών και υιοθετούνται μέθοδοι διαχείρισης απορριμμάτων, ενώ γενικότερα υιοθετείται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο περιβαλλοντικής παρακολούθησης κατά τη φάση της λειτουργίας.