Σήμερα το βράδυ, η Α. Μέρκελ και ο Ν.Σαρκοζί πρόκειται να συναντηθούν με τα τεχνικά τους επιτελεία στη διπλανή αίθουσα για να τετραγωνίσουν τον κύκλο.

Κεντρικό σημείο της διαφωνίας που οδηγεί σε επέκταση της Συνόδου Κορυφής της Κυριακής και την ερχόμενη Τετάρτη, είναι το ποιος τελικά θα κληθεί να πληρώσει το «μάρμαρο» της διάσωσης χωρών και τραπεζών: οι κυβερνήσεις ή η ΕΚΤ.
Διπλωματικοί κύκλοι, τους οποίους επικαλείται η εφημερίδα «Κεφάλαιο», χαρακτήριζαν την επικείμενη σύνοδο ως την κρισιμότερη για το μέλλον της Ε.Ε. από το 1956.

Σήμερα το βράδυ, όμως, στη συνάντηση των δύο ηγετών θα γίνει η πρώτη απόπειρα να λυθεί ο γόρδιος δεσμός.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ν.Σαρκοζί θα πάει στο βραδινό ραντεβού με κάποιες παραλλαγές της αρχικής του πρότασης, η οποία προβλέπει την αδειοδότηση του EFSF ώστε να λειτουργεί και ως τράπεζα.

Κάτι τέτοιο όμως, θα σήμαινε τη «νομισματοποίηση» του χρέους, ή, με άλλα λόγια, να τυπώνει η ΕΚΤ χρήμα που θα δανείζει το EFSF.

H Άνγκελα Μέρκελ θα φθάσει στη συνάντηση με τα χέρια δεμένα, αφού κάθε συμφωνία που θα διαπραγματευτεί, πρέπει προηγουμένως να έχει την έγκριση της Bundestag και τέτοια άδεια δεν έχει.