Καλές είναι οι ειδήσεις που έρχονται από την Ελλάδα σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιο για το ευρώ Βάλντις Ντομπρόβσκις.
«Στο δεύτερο τετράμηνο του τρέχοντος έτους άρχισε να αναπτύσσεται και πάλι. Αυτό θα μπορούσε να συνεχιστεί και το επόμενο έτος, εάν συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις. Πιστεύουμε ότι το 2016 η Ελλάδα θα εκπληρώσει τον στόχο του προϋπολογισμού, το πρωτογενές πλεόνασμα του 0,5% του ΑΕΠ της» είπε σε συνέντευξή του στο γερμανικό οικονομικό περιοδικό Wirtschafts Woche.
«Η είσπραξη των φόρων είναι ένα από τα προβλήματα, αλλά παρέχουμε τεχνική βοήθεια» πρόσθεσε, ενώ για την παραμονή ή μη του Διεθνές Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα είπε: «Εργαζόμαστε ώστε να παραμείνει. Περισσότερα θα ξέρουμε όταν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του τρέxοντος προγράμματος, κάτι το οποίο θα γίνει αυτό το φθινόπωρο. Οι προγνώσεις όμως είναι δύσκολες. Η προηγούμενη αξιολόγηση έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί τον Νοέμβριο του περασμένου χρόνου και παρατάθηκε έως τον Ιούνιο».
Απείλησε εμμέσως με κυρώσεις τις χώρες οι οποίες δημιουργούν ελλείμματα, δηλαδή την Ισπανία και την Πορτογαλία. «Υπάρχουν δύο ειδών κυρώσεις, η μία είναι τα πρόστιμα και η άλλη η αναστολή χρηματoδότησης μέσω των διαρθρωτικών ταμείων της ΕΕ. Για το δεύτερο δεν έχει λεχθεί ακόμα η τελευταία λέξη. Οι συζητήσεις μεταξύ Κομισιόν και Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συνεχίζονται» είπε.
Δήλωσε επίσης ότι θέλει να ολοκληρώσει την τραπεζική ένωση. «Θέλουμε να ολοκληρωθεί η τραπεζική ένωση. Ο πρώτοι δύο πυλώνες, ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (ΕΕΜ) και ο Ενιαίος Μηχανισμός Εξυγίανσης (ΕΜΕ) υφίστανται ήδη. Εχουμε ήδη προτείνει έναν τρίτο πυλώνα, το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασφάλισης Καταθέσεων (ΕΣΑΚ), υπό τη προϋπόθεση ότι θα πρέπει να μειώσουμε τους κινδύνους στον τραπεζικό τομέα» ανέφερε.
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προετοιμάζει, για τον ερχόμενο Μάρτιο, μια λευκή βίβλο με τα περαιτέρω βήματα για την ολοκλήρωση της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης. Ενα μέρος θα αφορά τον Μηχανισμό Σταθερότητας. Μια δυνατότητα θα ήταν να δίνονται δάνεια για να τονωθούν οι επενδύσεις. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσαν να αποφεύγονται περιορισμοί στον δανεισμό οι οποίο αποδυναμώνουν την ανάπτυξη» υποστήριξε για τα δάνεια και τις επενδύσεις.