Απίθανο χαρακτηρίζει το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ η Credit Suisse σε σημερινή έκθεσή της με τίτλο «Τhe Euro – what if».

Ωστόσο ο οίκος εφιστά την προσοχή των επενδυτών στην Ιταλία, τονίζοντας ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την Ευρωζώνη είναι αν η Ιταλία αποφασίσει να την εγκαταλείψει.

Σύμφωνα με την Credit Suisse, οι πιθανότητες διάσπασης της Ευρωζώνης ανέρχονται για την ώρα στο 10%, ενώ αν υπάρξει υποβάθμιση της αξιολόγησης της Γαλλίας τότε οι πιθανότητες αυτές θα αυξηθούν στο 20%.

Σε περίπτωση που η Ιταλία επιλέξει την έξοδο από το ευρώ τότε το κόστος θα ξεπεράσει το 1,08 τρισ. ευρώ, τονίζεται στην έκθεση.

Οι τράπεζες στην περιφέρεια θα υποφέρουν τα μέγιστα, ενώ αν εξαιρέσει κανείς τις ιταλικές τράπεζες οι ζημίες για τις υπόλοιπες της ευρωπαϊκής περιφέρειας θα ξεπεράσουν τα 630 δισ. ευρώ.

Ακόμη και οι ισχυρότερες τράπεζες της Γερμανίας, της Ολλανδίας, της Αυστρίας και του Λουξεμβούργου εκτιμάται ότι θα έχουν ζημίες που θα ξεπεράσουν τα 300 δισ. ευρώ, ενώ για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η Credit Suisse θεωρεί ότι θα πρέπει να γίνουν απομειώσεις τουλάχιστον 150 δισ. ευρώ.