Απ’ όποια πλευρά και να το δει κάποιος, ένα είναι το συμπέρασμα για την εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά: έχει πλήρως απαξιωθεί και βρίσκεται πλέον στα… αζήτητα.

Δεν είναι μόνο οι τιμές των μετοχών που έχουν καταβαραθρωθεί. Υπάρχουν εταιρείες που κάποτε παρήγαγαν εξαιρετικά κέρδη και τραβούσαν τα βλέμματα μεγάλων οίκων του εξωτερικού και σήμερα βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού, ενώ άλλες, αν δεν βρουν σύντομα κεφάλαια, ενδέχεται να βάλουν «λουκέτο».

Αποτέλεσμα; Η κρίση και, σε κάποιες περιπτώσεις, η κακή διαχείριση δημιούργησαν μια εργασιακή «μαύρη τρύπα» στις εισηγμένες.

Σε δείγμα των 120 μεγαλύτερων εταιρειών του Χ.Α. οι θέσεις εργασίας που χάθηκαν τον τελευταίο ενάμιση χρόνο προσεγγίζουν το 10% του συνολικά απασχολούμενου προσωπικού των επιχειρήσεων. Αν, μάλιστα, πάμε έναν ακόμα χρόνο πίσω, το ποσοστό είναι σημαντικά μεγαλύτερο του 10%.

Η μια μετά την άλλη οι εταιρείες, είτε λόγω οικονομικών προβλημάτων είτε επειδή δεν υπάρχει κανένας λόγος για να είναι κάποια πλέον εισηγμένη, επιλέγουν το delisting από την αγορά. Όμως, και πολλές από αυτές που παρέμειναν, λόγω των οικονομικών προβλημάτων εντάχθηκαν στην κατηγορία της επιτήρησης, με αποτέλεσμα να ενισχυθεί σημαντικά ο αριθμός των εταιρειών που συνθέτουν την κατηγορία αυτή.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Κεφάλαιο», η κρίση κάνει ακόμα πιο αβέβαιο το μέλλον ακόμα περισσότερων εταιρειών και μειώνει τις πιθανότητες εξόδου από την εν λόγω κατηγορία και επιστροφής σε κανονική διαπραγμάτευση.