Έκκληση στις αναδυόμενες οικονομίες να αγοράσουν ομόλογα υπερχρεωμένων ευρωπαϊκών κρατών απηύθυνε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal, η Κριστίν Λαγκάρντ πρότεινε στις οικονομίες αυτές να αγοράσουν ομόλογα ευρωπαϊκών χωρών, οι οποίες αντιμετωπίζουν δυσκολίες στον δανεισμό τους.

Απευθυνόμενη συγκεκριμένα στις χώρες «BIRC», όπως αποκαλούνται από τα αρχικά τους η Βραζιλία, η Ινδία, η Ρωσία και η Κίνα, η κ. Λαγκάρντ είπε ότι οι χώρες αυτές δεν θα έπρεπε να επενδύουν μόνο σε ομόλογα ισχυρών ευρωπαϊκών κρατών, όπως η Γερμανία, αλλά και σε πιο αδύναμες οικονομικά χώρες.

Υπενθυμίζεται ότι οι χώρες αυτές εκδήλωσαν πρόσφατα ενδιαφέρον για αύξηση των επενδύσεών τους σε ευρωπαϊκά ομόλογα και μάλιστα, εκπρόσωποί τους αναμένεται να συναντηθούν την ερχόμενη εβδομάδα στην Ουάσινγκτον για να εξετάσουν τις δυνατότητες που έχουν να στηρίξουν την παγκόσμια οικονομία.

Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων, η ομάδα αυτή των τεσσάρων μεγάλων αναδυόμενων οικονομιών βρίσκεται σε προκαταρκτικές συζητήσεις για την αγορά ευρωπαϊκών ομολόγων, ώστε να χαλαρώσει η κρίση χρέους της Ευρώπης.

Οι χώρες BRIC έχουν τη δυνατότητα αγοράς ομολόγων τεράστιας αξίας, καθώς μόνο τα διαθέσιμα της Κίνας φθάνουν τα 3,2 τρισ. δολάρια, αλλά οι χώρες αυτές θεωρούνται συντηρητικοί επενδυτές.