Ανήσυχος εμφανίστηκε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που ακολουθεί της συνεδρίασης για τα επιτόκια, στην οποία αποφασίστηκε να διατηρηθούν στο 1,5%.

Ο κορυφαίος αξιωματούχος κατά την προτελευταία του συνέντευξη Τύπου στο τιμόνι της ΕΚΤ εξέφρασε την εκτίμηση ότι το 2011 το ΑΕΠ της ευρωζώνης αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,4% και το 2012 κατά 1,8% (από 1,5% και 2,3% αντίστοιχα στις προηγούμενες εκτιμήσεις).

Όπως είπε η επιβράδυνση οφείλεται στην μεγάλη αβεβαιότητα που επικρατεί στις χώρες της ευρωζώνης, ενώ έκανε λόγο για χαμηλή πιστωτική επέκταση.

Εν τω μεταξύ, όπως είπε ο Τρισέ «παραμένουν σε ισχύ τα έκτακτα μέτρα της ΕΚΤ για την παροχή ρευστότητας προς τις τράπεζες» καθώς όπως είπε είναι σημαντικό οι τράπεζες να διατηρήσουν την κερδοφορία τους

Αίσθηση έκανε η αναφορά του στον εργασιακό τομέα, καθώς εξέφρασε την πεποίθηση ότι «τα μισθολόγια πρέπει να αντανακλούν την ισχύ των επιχειρήσεων (!)».

«Πρέπει να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητα των αδύναμων χωρών και να στηρίξουμε τις μεταρρυθμίσεις», είπε ο πρόεδρος της ΕΚΤ δείχνοντας φυσικά την Ελλάδα…

Όπως ανέφερε «τα δημοσιονομικά προβλήματα ευθύνονται για την χρηματοοικονομική ανισορροπία» και τόνισε ότι «οι κυβερνήσεις να συνεχίσουν με μεγαλύτερο ρυθμό τη δημοσιονομική προσαρμογή και οι τράπεζες να ενισχύσουν τα κεφάλαια τους».

Παράλληλα, εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα συνεχίσει να αυξάνεται ελαφρώς ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη και θα αποκλιμακωθεί από το 2012.

Όπως είπε, «η αύξηση των τιμών του πετρελαίου και ο σεισμός στην Ιαπωνία το Μάρτιο περιόρισαν το καλό οικονομικό κλίμα των αρχών του έτους»

Εξηγώντας την απόφαση να διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια, είπε ότι «η νομισματική πολιτική παραμένει σύμφωνη με τους στόχους του πληθωρισμού», τον οποίο βλέπει κάτω από το 2% το επόμενο διάστημα. «Το επιτόκιο εκφράζει τις σταθεροποιητικές τάσεις της οικονομίας της ευρωζώνης», εξήγησε.