Οι γερμανικές εξαγωγές στο Ιράν, ιδιαίτερα μηχανημάτων και εξοπλισμού, αυξήθηκαν σημαντικά το πρώτο τρίμηνο ύστερα από την άρση των διεθνών κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα.
Οι εξαγωγές στο Ιράν αυξήθηκαν κατά 7% σε ετήσια βάση την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου στα 500 εκατ. ευρώ, όπως ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή στατιστική αρχή. Την ίδια περίοδο, οι συνολικές γερμανικές εξαγωγές σε ετήσια βάση αυξήθηκαν κατά 0,7%.
«Είναι αρκετά λογικό», δήλωσε ο Μάικλ Τοκούς, επικεφαλής του Γερμανοϊρανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου. «Τα μηχανήματα και ο εξοπλισμός τα πάνε εξαιρετικά καλά, όπως επίσης τα σιτηρά».
Για δεκαετίες πριν από την επιβολή των κυρώσεων, η Γερμανία ήταν ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος του Ιράν. Το κενό στις ιρανικές εξαγωγές από τη Γερμανία και άλλες χώρες της Δύσης καλύφθηκε στη συνέχεια από ανταγωνιστές από την Κίνα, την Κορέα και τη Μέση Ανατολή.
Η γερμανική βιομηχανία ανέμενε σημαντική αύξηση στις εξαγωγές προς το Ιράν μετά την άρση των διεθνών κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης. Ωστόσο, ο Τοκούς είπε ότι οι υψηλές προσδοκίες μετριάστηκαν από τις δυσκολίες στη χρηματοδότηση καθώς οι δυτικές τράπεζες παραμένουν απρόθυμες να δραστηριοποιηθούν στο Ιράν καθώς φοβούνται ότι υπάρχουν ζητήματα διαφάνειας που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πρόστιμα.
«Όλη αυτή η μεγάλη ευφορία που υπήρχε πριν από μερικούς μήνες εξατμίστηκε κάπως», δήλωσε ο Τοκούς. «Αυτό είναι κυρίως αποτέλεσμα των μεγάλων δυσκολιών με τη χρηματοδότηση».
Πρόσθεσε ότι το Ιράν είχε επιδείξει ενδιαφέρον για έργα μεγάλης κλίμακας για την κατασκευή διυλιστηρίων, πετροχημικών μονάδων και εργοστασίων τσιμέντου, αλλά δεν μπορεί να τα χρηματοδοτήσει με δάνεια από ξένες τράπεζες.
«Οι δικές του τράπεζες δεν έχουν ρευστότητα. Εξαρτώνται από τις δικές μας τράπεζες για τη χρηματοδότηση των έργων», δήλωσε ο Τοκούς. Παρά τις τέτοιου είδους δυσκολίες, σημείωσε, η Γερμανία θα πρέπει να αναμένει ότι οι εμπορικές συναλλαγές με το Ιράν θα ξεπεράσουν αυτές που έχει η χώρα με τις περισσότερες άλλες αναδυόμενες αγορές.
Οι γερμανικές εξαγωγές στο Ιράν θα μπορούσαν να φθάσουν τα 2,5-3 δισ. ευρώ φέτος, έναντι 2 δισ. ευρώ το 2015, πρόσθεσε.