Μία λύση που διαγράφεται στην Ευρωζώνη για το ζήτημα των διασφαλίσεων, τις οποίες ζητά η Φινλανδία για να χορηγήσει δάνειο στην Ελλάδα, προβλέπει την καταβολή μικρότερου επιτοκίου ως αντάλλαγμα για τις εγγυήσεις, σύμφωνα με δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel.

Το δημοσίευμα, με τίτλο: «Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης απαιτούν από τη Φινλανδία να παραιτηθεί από τόκους», αναφέρει σχετικές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών του Βελγίου Ντιντιέ Ρέιντερς.

«Όποιος δίνει εγγυήσεις (σ.σ.: για τα δάνεια μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας) μόνο έναντι ενεχύρου, πρέπει να πληρώσει ένα αντίτιμο γι’ αυτό», δήλωσε ο κ. Ρέιντερς στο περιοδικό, προσθέτοντας ότι «οι χώρες, οι οποίες παραιτούνται από την απαίτηση ενεχύρου, δείχνουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην πολιτική της Ελλάδας και πρέπει για το λόγο αυτό να λάβουν ένα μεγαλύτερο επιτόκιο».

Στο θέμα των διασφαλίσεων που ζητά η Φινλανδία αναφέρθηκε και ο πρωθυπουργός της χώρας Γίρκι Κατάινεν με δηλώσεις του στη φιλανδική τηλεόραση.

«Εργαζόμαστε τώρα για να επιτύχουμε μία συμφωνία στο θέμα των εγγυήσεων. Οι διαπραγματεύσεις είναι σε εξέλιξη. Αναζητούμε ένα μοντέλο, το οποίο είναι τεχνικά εφικτό, αποδεκτό από όλες τις χώρες και θα έδινε στη Φινλανδία εγγυήσεις σε αντάλλαγμα για τις εγγυήσεις που θα δώσει για το δάνειο στην Ελλάδα», δήλωσε ο κ. Κατάινεν, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.

Ο κ. Κατάινεν παραδέχθηκε ότι υπάρχουν περιορισμοί στην αναζήτηση λύσης από τη διεθνή νομοθεσία. «Δεν είναι μία εύκολη πρόκληση. Υπάρχει η διεθνής νομοθεσία η οποία θέτει επίσης προκλήσεις, αλλά κάνουμε την προσπάθεια για να επιτύχουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά.