Τέσσερις Γερμανοί στους πέντε φοβούνται ότι η ευρωπαϊκή οικονομική κρίση επιδεινώνεται, δείχνει έρευνα που δόθηκε στη δημοσιότητα.
Δείχνοντας μεγάλη απαισιοδοξία για την κρίση χρέους στην ευρωζώνη, το 80% των Γερμανών που ερωτήθηκαν σε δημοσκόπηση δήλωσε πεπεισμένο ότι τα χειρότερα βρίσκονται μπροστά, δείχνει η έρευνα του DeutschlandTrend που έγινε για λογαριασμό του δημόσιου δικτύου ARD.
Οι Γερμανοί που ερωτήθηκαν αμφιβάλλουν κυρίως για την ικανότητα των πολιτικών εκπροσώπων να οδηγήσουν στην υπέρβαση της κρίσης. Σε ποσοστό 74% σκέφτονται ότι «οι χρηματαγορές αποφασίζουν σε τελική ανάλυση για το μέλλον του ευρώ και όχι η πολιτική».
Δύο Γερμανοί στους τρεις, δηλαδή ποσοστό 66%, σημειώνει ότι «η κυβέρνηση έχει, σε σχέση με το εύρος της κρίσης, χάσει την αίσθηση» του θέματος. Μόνον το 39% των Γερμανών πιστεύει ότι «η κυβέρνηση έχει μέχρι σήμερα πάρει τις σωστές αποφάσεις».
Οι Γερμανοί τάσσονται εξάλλου στην πλειοψηφία τους υπέρ μιας ενίσχυσης της ευρωπαϊκής συνεργασίας, αλλά απορρίπτουν μια διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ).
Ως εκ τούτου, σχεδόν τα δύο τρίτα (64%) των Γερμανών που ερωτήθηκαν στην έρευνα κρίνουν ότι οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να ασκούν ακόμα περισσότερη κοινή πολιτική, ενώ το 33% τάσσεται υπέρ των εθνικών χειρισμών.
Όμως η πλειοψηφία (66%) δηλώνει αντίθετη στο να δώσουν οι βουλευτές της Μπούντεσταγκ το πράσινο φως σε μια αύξηση των κεφαλαίων που διαθέτει το ΕΤΧΣ, έναντι ποσοστού 30% που δηλώνει υπέρ.
Η έρευνα αυτή έγινε μετά την υιοθέτηση την Τετάρτη από τη γερμανική κυβέρνηση σε επίπεδο υπουργικού συμβουλίου της διεύρυνσης των αρμοδιοτήτων του ΕΤΧΣ, η οποία αποφασίστηκε στις Βρυξέλλες στις 21 Ιουλίου.
Στο ίδιο πνεύμα, η ιδέα μιας γερμανικής συμμετοχής στα ευρωπαϊκά ομόλογα, τα λεγόμενα «ευρωομόλογα», έχει απήχηση μόνον στο 35% των Γερμανών, ενώ το 55% την επικρίνει.