Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας εξετάζει το ενδεχόμενο να παρέμβει στις αγορές για να εμποδίσει την περαιτέρω άνοδο του γεν, καθώς το εγχώριο νόμισμα κατέγραψε νέο ιστορικό ρεκόρ έναντι του δολαρίου, γράφει σήμερα η εφημερίδα Nikkei.

Εάν η ισοτιμία του γεν συνεχίσει να αυξάνεται, οι Ιαπωνικές αρχές θα επέμβουν στις αγορές για να την μειώσουν επιδιώκοντας να υπάρξει συναίνεση για τη μονομερή αυτή πρωτοβουλία από την Ομάδα των Επτά (G7), αναφέρει η εφημερίδα χωρίς να επικαλείται κάποια πηγή.

Η εντεινόμενη μεταβλητότητα στις διεθνείς αγορές κατέστησε νομίσματα όπως το γεν ελκυστικά για πολλούς επενδυτές και το δολάριο κατέγραψε τη χαμηλότερη ισοτιμία του έναντι του ιαπωνικού νομίσματος την Παρασκευή. Βρισκόταν κατάτι πάνω από τα 76 γεν προς 1, χαμηλότερα από το προηγούμενο ιστορικό ρεκόρ (76,25=1), που είχε καταγραφεί τον Μάρτιο.

Εάν το φαινόμενο συνεχιστεί, η Τράπεζα της Ιαπωνίας ενδέχεται να υιοθετήσει χαλαρότερη νομισματική πολιτική για να μειώσει την ισοτιμία του γεν τον επόμενο μήνα ή ακόμα και νωρίτερα, κατά πηγές προσκείμενες στην ιαπωνική κεντρική τράπεζα. Το Τόκιο επενέβη νωρίτερα αυτό το μήνα, αλλά τα μέτρα που έλαβε δεν απέτρεψαν την ανατίμηση του ιαπωνικού νομίσματος.