Την επιβολή αυστηρών κυρώσεων στις χώρες-μέλη του ευρώ που δεν βάζουν σε τάξη τα δημόσια οικονομικά τους ζητούν η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί σε κοινή επιστολή τους προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ. Επίσης έθιξαν το ευαίσθητο πολιτικά θέμα των συντάξεων, λέγοντας ότι οι ευρωπαϊκές χώρες οφείλουν να υιοθετήσουν διαρθρωτικές αλλαγές όσον αφορά την «πολιτική συνταξιοδοτήσεων» χωρίς όμως να δώσουν άλλες λεπτομέρειες.
Η Μέρκελ και ο Σαρκοζί έστειλαν την επιστολή αυτή μετά την προχθεσινή συνάντησή τους στο Παρίσι, όπου ανακοίνωσαν ότι θα ζητήσουν πιο στενή ευρωπαϊκή διακυβέρνηση στην ΕΕ εκλέγοντας πρόεδρο μιας «νέας οικονομικής κυβέρνησης» της Ευρώπης όπως την ονόμασαν, με καθήκον να αντιμετωπίσει τη σημερινή κρίση.
Στην ίδια επιστολή οι δύο ηγέτες, όπως είχαν ανακοινώσει μετά τη συνάντησή τους, προτείνουν για τη θέση αυτή τον Βαν Ρόμπαϊ.
Ιδιαίτερα όσον αφορά τις κυρώσεις,όπως αναφέρεται στην εφήμεριδα τα «ΝΕΑ» οι δύο ηγέτες ζητούν να αναστέλλονται στο μέλλον οι πληρωμές προς τις χώρες που δεν συμμορφώνονται με ισχύοντες κανονισμούς για τα υπερβολικά ελλείμματα.
Οπως μετέδωσαν τα διεθνή πρακτορεία, στην επιστολή αναφέρεται ότι «στο μέλλον πρέπει να αναστέλλονται οι πληρωμές από τα Διαρθρωτικά Ταμεία και τα Ταμεία Σύγκλισης προς τις χώρες της ζώνης του ευρώ που δεν θα συμμορφώνονται με τις συστάσεις της διαδικασίας για τα ελλείμματα».
Επίσης, ότι οι «επικεφαλής κρατών και κυβερνήσεων της ευρωζώνης θα εκλέξουν έναν πρόεδρο για θητεία δυόμισι ετών» και ότι «το Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης (Eurogroup) πρέπει να ενισχυθεί». Οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την εμπιστοσύνη τους στο ευρώ και συμπλήρωσαν πως η Γαλλία και η Γερμανία προτείνουν να ενισχυθεί περαιτέρω η διακυβέρνηση στην ευρωζώνη μέσα στο υπάρχον πλαίσιο.
Η Κομισιόν μέσω του εκπροσώπου της Ολιβιέ Μπαγί εξέφρασε ικανοποίηση για τις προτάσεις της Γαλλίας και της Γερμανίας, αφήνοντας ταυτόχρονα ανοιχτό το θέμα της έκδοσης ευρωομολόγου. Η Κομισιόν πιστεύει ότι οι θέσεις Βερολίνου και Παρισιού αποτελούν ακόμη ένα βήμα προς την οικονομική ολοκλήρωση.
Ο εκπρόσωπος της ΕΕ χαρακτήρισε ακόμη την ιδέα του ευρωομολόγου πολύ ενδιαφέρουσα και πολλά υποσχόμενη, παρότι κράτησε αποστάσεις από όσους είναι υπέρμαχοι αυτής της λύσης λέγοντας ότι όπως εκτιμά η Κομισιόν το ευρωομόλογο δεν αποτελεί άμεση λύση για τα σημερινά προβλήματα της ΕΕ.
Ωστόσο, «η πόρτα δεν πρέπει να κλείσει για περαιτέρω επανεξέταση του ζητήματος», προσέθεσε ο Μπαγί. Εν τω μεταξύ προειδοποίηση ότι η ευρωζώνη βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού απηύθυνε ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Ντέλορ, ο οποίος πιστεύει ότι οι Ευρωπαίοι υπόσχονται αλλαγές στους θεσμούς και με τον τρόπο αυτό «βάζουν τρικλοποδιά στον εαυτό τους».
Προτείνει επίσης μερική προσωρινή αμοιβαιότητα των χρεών στην ευρωζώνη. Συγκεκριμένα ζήτησε τη δημιουργία ειδικού ευρωπαϊκού Ταμείου το οποίο θα είναι σε θέση να στηρίζει όλα τα κράτη, κυρίως όσα πλήττονται σοβαρά από την τρέχουσα κρίση.
Ο Ντελόρ έκανε τις δηλώσεις αυτές σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «L’Express», όπου δεν παρέλειψε να αναφερθεί σε λάθη που πιστεύει ότι έγιναν. Οπως τόνισε, τα οικονομικά μοντέλα των κρατών της ΕΕ έχουν πολλές διαφορές ώστε να είναι εφικτές πραγματικές θεσμικές αλλαγές και προσέθεσε ότι η πρόταση θεσμοθέτησης ενός ευρωπαίου υπουργού Οικονομικών δεν έχει νόημα ουσιαστικά.