Η λήψη οικονομικών μέτρων για τη μείωση του χρέους μιας χώρας δεν πρέπει να αποτελούν τροχοπέδη για την ανάπτυξη, σημείωσε σε άρθρο της η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ στους Financial Times.

«Μια επιβράδυνση του προϋπολογισμού δεν θα πρέπει να οδηγήσει στη στασιμότητα της παγκόσμιας ανάκαμψης. Η δημοσιονομική εξυγίανση πρέπει να λυθεί χωρίς να προβούμε σε πολύ γρήγορες, αλλά ούτε και πολύ αργές κινήσεις. Ας μην επιτρέψουμε στη δημοσιονομική ανάσχεση να μπλοκάρει την παγκόσμια ανάκαμψη», σημείωσε.

Σε μια προσπάθεια να εξισορροπήσει τις ανισότητες που παρουσιάζουν οι οικονομίες διαφόρων χωρών συμπλήρωσε ότι η ικανότητα της πολιτικής ηγεσίας παραμένει ένας από τους κομβικούς παράγοντες για την έξοδο των χωρών από την κρίση χρέους.

«Η αναταραχή στην αγορά έχει κλονίσει την εμπιστοσύνη στην οικονομία του κόσμου και ώθησε πολλούς στο συμπέρασμα ότι όλες οι πολιτικές δυνατότητες έχουν εξαντληθεί. Κάτι τέτοιο είναι ψευδές και θα μπορούσε να οδηγήσει σε παράλυση», πρόσθεσε.

Με τα λεγόμενά της η Κριστίν Λαγκάρντ διασφαλίζει την συνέχεια της πολιτικής γραμμής που είχε υιοθετήσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υπό την ηγεσία του Στρος Καν, ο οποίος εδώ και έναν χρόνο καλούσε τις ανεπτυγμένες χώρες, των οποίων το δημοσιονομικό χρέος είχε εκτιναχθεί εξαιτίας της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, να εφαρμόσουν στρατηγικές δημοσιονομικής εξυγίανσης που θα ευνοούν την ανάπτυξη