Σε ένα νέο επικίνδυνο «σπιράλ» αβεβαιότητας εισέρχεται η ελληνική οικονομία, ενώ ήδη εκφράζονται φόβοι για μαζική φυγή κεφαλαίων, κάτι που ήδη διαγράφεται στο Χρηματιστήριο.
Τα μηνύματα που φτάνουν είναι δυσάρεστα και η Ελλάδα βρίσκεται για άλλη μια φορά στο επίκεντρο, καθώς όλα τα ανοιχτά μέτωπα στο εσωτερικό, η εκλογολογία που ξεκίνησε από τον κυβερνητικό εταίρο, αλλά και η σκληρή γραμμή από την τρόικα, δημιουργούν ένα νέο κλίμα αβεβαιότητας.
Σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο ότι πλέον έσπασε το «φράγμα» των 1000 μονάδων βάσης το spread του 10ετούς ομολόγου και ήδη διαπραγματεύεται στις 1.035 μονάδες βάσης, ενώ σταθερά το χρηματιστήριο συνεχίζει την επιστροφή του στη δεκαετία του ’80 καθώς οι ρευστοποήσεις συνεχίζονται και σήμερα.
Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου εκτοξεύθηκε σήμερα στο 10,35% από 9,85% που είχε κλείσει στην χθεσινή συνεδρίαση. Το 3ετές ομόλογο παρουσιάζει απόδοση 12,70% απο 12,50% την Δευτέρα και το 2ετές ομόλογο έχει απόδοση 13,05%.
Σε κάθε περίπτωση τα δείγματα των προθέσεων των επενδυτών έφτασαν στην Αθήνα, ενώ συνεχίζεται το δραματικό σφυροκόπημα στις μετοχές των τραπεζών, γεγονός που δείχνει ότι υπάρχουν έντονες αμφιβολίες για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.
Οι ξένοι μέτοχοι των τραπεζών, θεσμικοί και μη στέλνουν ιδιαιτέρως ανησυχητικά μηνύματα και ετοιμάζουν αποχώρησή τους από την Ελλάδα.
Η κρισιμότητα της γενικότερης κατάστασης είναι ξεκάθαρη από τα όσα είπε χθες, μιλώντας στην Επιτροπή της Βουλής, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος: «Περιμένουμε την επιστροφή του Κουαρτέτου κάποια στιγμή την ερχόμενη εβδομάδα. Mέσα σε 15 μέρες από την επιστροφή τους θα πρέπει να έχουν “κλείσει” τα ζητήματα για το ασφαλιστικό και το φορολογικό. Η πρώτη αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί έως το τέλος Φεβρουαρίου, γιατί αν πάμε Μάιο-Ιούνιο… καήκαμε».
Ωστόσο σε άλλο επίπεδο η κυβέρνηση ψάχνει σανίδα σωτηρίας και βοήθεια από τη Γαλλία για τη διαπραγμάτευση, ωστόσο η τρόικα ξεκαθάρισε ότι η πολιτική διαπραγμάτευση θα βγάλει χαμένη την Αθήνα.
Στο κλίμα αυτό, η κεφαλαιοποίηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών υποχωρεί πλέον κάτω από τα 5 δισ. ευρώ, από 11,5 δισ. στις αρχές του 2016. Ήδη τα κεφάλαια της τελευταίας ανακεφαλαιοποίησης παρουσιάζουν ζημία, άνω του 55% περίπου, μέσα σε ενάμιση μήνα.