«Οι Θεσμοί δεν μας ζήτησαν περικοπή των συντάξεων» είπε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Κατρούγκαλος, εξερχόμενος από τη χθεσινή συνάντηση με τους εκπροσώπους των δανειστών. Επισήμανε ωστόσο ότι «τα μεγάλα θέματα εξακολουθούν να παραμένουν ανοιχτά, για παράδειγμα η εθνική σύνταξη, αν θα έχει εισοδηματικά κριτήρια. Δεν έχουν κλείσει».
Η ελληνική πλευρά ζήτησε από τους τους δανειστές γραπτά όλα τα επιμέρους θέματα που εγγυώνται αναφορικά. Επί αυτής της ατζέντας έγινε η συζήτηση και επεξεργασία όλου του σχεδίου νόμου κατ’ άρθρον με στόχο να γίνει η ψήφιση όσο το δυνατόν γρηγορότερα.
Η τελική συνάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου και του Γιώργου Σταθάκη έχει οριστεί για σήμερα στις 11 το πρωί και μετά την ολοκλήρωσή της οι απεσταλμένοι των Θεσμών θα αναχωρήσουν, ώστε να προχωρήσουν οι συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο και να επιστρέψουν στις 15 Φεβρουαρίου για τον τελικό γύρο των διαπραγματεύσεων.
Η Κομισιόν ζητά από την κυβέρνηση πρόσθετα μέτρα για να επιτευχθούν οι στόχοι του προϋπολογισμού του 2016 και του 2107. Χθες ο Επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί παρουσίασε τις χειμερινές οικονομικές προβλέψεις για την Ευρωζώνη και την Ελλάδα. Προβλέπεται ύφεση -0,7% το 2016, ανάπτυξη 2,17% το 2017, ενώ το Α.Ε.Π. θα παραμείνει σταθερό (0,0%) το 2015.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει αποκλιμάκωση της ανεργίας το 2015 στο 25,1%, 24% το 2016 και 22,8% το 2017. Σε σχέση με το έλλειμμα, αυτό προβλέπεται αυξημένο στο -7,6% το 2015 (από -3,6% το 2014), αλλά μειώνεται στο -3,4% το 2016 και -2,1% το 2017.
Ιδιαίτερα αυστηρή εμφανίστηκε με το ασφαλιστικό η Κριστίν Λαγκάρντ, τονίζοντας ότι η διευθέτηση του θέματος και η εξασφάλιση της βιωσιμότητας του συστήματος, συνδέεται με την ελάφρυνση του χρέους.
«Εάν οι μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό δεν είναι τόσο σημαντικές και βαθιές όσο χρειάζεται, αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστεί μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους από την άλλη πλευρά (σ.σ. τους Ευρωπαίους). Αλλά εξίσου όσο μεγάλη και να είναι η ελάφρυνση δεν θα κάνει το ασφαλιστικό σύστημα βιώσιμο», δήλωσε η διευθύντρια του ΔΝΤ, στο πλαίσιο διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου, απαντώντας σε ερώτηση του ανταποκριτή του MEGA στην Ουάσινγκτον, Μιχάλη Ιγνατίου.
Κληθείσα να τοποθετηθεί αναφορικά με τις σκληρές αξιώσεις του Ταμείου στο ασφαλιστικό που «μπλοκάρουν» την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, η κα Λαγκάρντ υποστήριξε πως με δεδομένο ότι 10% του ελληνικού ΑΕΠ πηγαίνει ετησίως για την στήριξη του ασφαλιστικού, όταν στην Ευρώπη το σχετικό ποσοστό είναι 2,5%, η μεταρρύθμισή του είναι απαραίτητη προκειμένου να μην συσσωρεύονται ελλείμματα και χρέος.