Την ανάγκη προώθησης των αποκρατικοποιήσεων και απελευθέρωσης αγορών επισημαίνει ο ΣΕΒ στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων, που αναφέρεται ειδικότερα και στις πρόσφατες αποκρατικοποιήσεις του ΟΛΠ και των περιφερειακών αεροδρομίων.
«Η ταχεία προώθηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων ειδικά σε εκείνες τις περιπτώσεις που αφορούν υπηρεσίες και υποδομές που υποστηρίζουν την παραγωγική οικονομία, πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα, προκειμένου να επιτευχθεί δραστική μείωση της ανεργίας και ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής. Σχετικά, τα πρόσφατα βήματα προς την ολοκλήρωση των αποκρατικοποιήσεων των περιφερειακών αεροδρομίων, αλλά και του ΟΛΠ, αποδεικνύουν τη θέληση της Ελλάδας να καρπωθεί αυτά τα οφέλη», τονίζει ο Σύνδεσμος.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΒ, από τα 770.000 άτομα που υπηρετούν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, 111.000 απασχολούνται σε οικονομικές δραστηριότητες, που κατά κανόνα επιτελούνται από ιδιωτικές επιχειρήσεις. Επίσης, 320.000. απασχολούνται στους τομείς της εκπαίδευσης και της υγείας, έναντι 191.000 των απασχολούμενων στον ιδιωτικό τομέα στους κλάδους αυτούς. «Τα μεγέθη αυτά, τονίζεται, συνηγορούν στην άποψη ότι τα περιθώρια αποκρατικοποίησης είναι ακόμη μεγάλα, κυρίως μέσω εξωτερικής ανάθεσης υπηρεσιών στον ιδιωτικό τομέα ή και απόσυρσης δημοσίου, από οικονομικές δραστηριότητες, όπου δεν εξυπηρετούνται λόγοι δημοσίου συμφέροντος ή σκοπιμότητας».
Τέλος, για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, ο ΣΕΒ επισημαίνει ότι η συνεπαγόμενη φορολογική επιβάρυνση απειλεί να εξοντώσει κάθε τι ζωντανό στην ιδιωτική οικονομία, προκειμένου να διατηρηθούν τα προνόμια σε ένα αναξιόπιστο ασφαλιστικό σύστημα που ενθαρρύνει την αδήλωτη εργασία, επιβραβεύει τους μπαταχτσήδες και αδικεί, όσους δούλεψαν μια ζωή, έζησαν μετρημένα, πλήρωναν τις (υψηλές) εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία τους και νόμιζαν ότι έβαλαν λεφτά στην άκρη.