Ανάλυση στην διαρκώς αυξανόμενη επιρροή της Γερμανίας στην Ευρώπη κάνει η αμερικάνικη εφημερίδα Wall Street Journal.

Όπως τονίζει ο τίτλος του δημοσιεύματος «Ήσυχα οι Γερμανοί αναλαμβάνουν πιο προφανή ρόλο στην Ε.Ε.».
«Όταν ο Άξελ Βέμπερ απομακρύνθηκε από την ευκαιρία να γίνει ο επόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αρκετοί στις Βρυξέλλες εξεπλάγην από το ότι η Γερμανία έχασε ξανά την ευκαιρία να αναλάβει ένα ισχυρό πόστο στην Ευρωπαϊκή Ένωση», αναφέρει το δημοσίευμα.

Παρά το ότι παίζει έναν περισσότερο σημαντικό ρόλο ως η ισχυρότερη οικονομία της ευρωζώνης, η Γερμανία έχει αποτύχει να εξασφαλίσει κάποια από τις σημαντικές θέσεις στην Ε.Ε. Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο, είναι Πορτογάλος.

Ο ηγέτης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι Βέλγος, Χέρμαν Βαν Ρομπάι. Η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε, Κάθριν Άστον, είναι Βρετανίδα, ενώ ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, είναι Γάλλος (και σύντομα ο διάδοχος του θα είναι Ιταλός, Μάριο Ντράγκι). Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εν τω μεταξύ, είναι Πολωνός.
Οι παρατηρητές της Ε.Ε. λένε ότι με μία πρώτη ματιά ο ρόλος των Γερμανών αξιωματούχων είναι παραπλανητικός. Επιπλέον, η γερμανική κυβέρνηση πιέζει για τα συμφέροντα της πιο επιθετικά στις ιδιωτικές συζητήσεις από ότι στις δημόσιες. Οι αναλυτές βλέπουν ένα σημαντικά αυξανόμενο ρόλο των Γερμανών στις Βρυξέλλες, κυρίως στα σημαντικά ζητήματα.

Ο πιο πρόσφατος Γερμανός αξιωματούχος σε ένα ρόλο «κλειδί» είναι ο Ουγιέ Κορσέπιους, που έγινε γενικός γραμματέας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον προηγούμενο μήνα.

Ο κ. Κορσέπιους, ετών 50, είναι ένας από τους έμπιστους ανθρώπους της κας Μέρκελ. Υπηρέτησε ως δημόσιος λειτουργός κατά τη διάρκεια της διοίκησης Σρέντερ, πρώην καγκελάριου της Γερμανίας, και το 2006 επιλέχτηκε να γίνει σύμβουλος ευρωπαϊκής πολιτικής για την κα. Μέρκελ.

Το συγκεκριμένο πόστο είναι ιδιαίτερα ισχυρό και επηρεάζει καταστάσεις. Ως γενικός γραμματέας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που αντιπροσωπεύει τα συμφέροντα των κρατών – μελών, ο κ. Κορσέπιους πιθανότατα θα έχει πρόσβαση σε οποιαδήποτε συνάντηση που ο πρόεδρος Χέρμαν Βαν Ρομπάι κανονίζει, όπως τις κύριες συναντήσεις της Ε.Ε και της ευρωζώνης. Επίσης, είναι ο υπεύθυνος για τον καθορισμό της ημερήσιας διάταξης των συζητήσεων και παίζει ένα κομβικό ρόλο στην επιλογή του προσωπικού.

Επίσης, πολλοί άλλοι Γερμανοί κρατούν κορυφαία πόστα στην Ε.Ε. Ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Γιούργκεν Σταρκ είναι το νούμερο δύο στην ΕΚΤ και θεωρείται μία από τις πιο ισχυρές προσωπικότητες στη Φραγκφούρτη. Ωστόσο, το στοιχείο που κάνει τη Γερμανία τόσο ισχυρή είναι το ότι αρκετές οικονομίες της ευρωζώνης αποτυγχάνουν, ενώ η γερμανική ενισχύεται. Οπότε, όταν η Γερμανία λέει ότι στο πρόγραμμα διάσωσης της ευρωζώνης δεν πρέπει να επιτρέπεται η αγορά ομολόγων άλλων κρατών, τότε αυτό δεν γίνεται. Όταν η Γερμανία αλλάζει άποψη, τότε αλλάζει άποψη και η ευρωζώνη.